Mans de Sant

Consells dels fisioterapeutes per practicar esquí

Com marca la tradició, moltes estacions d’esquí del Pirineu ofereixen moltes possibilitats. Milers de visitants ja han reservat els seus allotjaments i ompliran els destins per practicar esports de muntanya com l’esquí.

L’esquí està considerat un esport molt complet per a la nostra salut. Afavoreix la resistència física, augmenta l’activitat de cor i pulmons i millora la capacitat d’equilibri i coordinació. El fet de practicar-lo a l’aire lliure, en un entorn natural i sense contaminació, afavoreix l’oxigenació de la sang i té també efectes positius per reduir l’estrès de la persona que el practica.

Com els practicants de l’esquí saben perfectament, és un esport que no està exempt de riscos i, en concret, els accidents més habituals durant la seva pràctica acaben en lesions de genoll, seguides de les d’esquena i també del dit polze, en aquest últim cas habitualment esquinços producte de caigudes amb el bastó agafat.

Algunes de les lesions més habituals d’aquest esport es poden evitar seguint una sèrie de consells.

Com en qualsevol pràctica esportiva, no tothom està preparat per realitzar la mateixa activitat ni al mateix nivell, per la qual cosa cal adequar el nivell al qual volem fer esquí a les nostres possibilitats reals en aquell moment.

Per exemple, si fer esquí és una activitat puntual i no fem altres esports al llarg de l’any, el primer risc que haurem d’afrontar és el sedentarisme. En el cas de l’esquí, és clau realitzar exercicis en què es treballi la força i l’estabilitat de les extremitats inferiors durant tot l’any. Cal preparar la musculatura fent escalfament per preparar els genolls amb moviments de flexoextensió. Cal mobilitzar en conjunt tota la musculatura de les cames, principalment els quàdriceps, isquiotibials i glutis.

A part d’aquestes accions preventives, cal recordar fer estiraments al finalitzar el dia d’esquí perquè podrem tenir una recuperació més ràpida, vital si volem aprofitar i esquiar diversos dies seguits. Un cop hem millorat les nostres condicions físiques, hem de

revisar que l’estat del material d’esquí sigui òptim, especialment les fixacions, tenint present que l’angle d’inclinació que té la bota cap endavant provoca que la tíbia quedi avançada respecte del fèmur, cosa que incrementa la tensió del lligament encreuat anterior quan s’està esquiant, inclinat cap enrere.

En definitiva, per evitar al màxim els riscos de l’esquí, cal fer una activitat esportiva regular i realitzaruna preparació específica setmanes abans.

 Consells de fisioterapia a l’hora de practicar esquí

Articles recents

Skip to content