Prevenir millor que curar, en la nostra mà està que aquesta incòmoda visita no aparegui a casa nostra, o almenys s’ho posem molt més difícil si seguim aquestes regles: utilitzar calçat adequat que no ens provoqui males postures, mantenir una bona elasticitat dels teixits al realitzar sempre estiraments, aplicar gel si es noten molèsties després d’un entrenament i ser conscients de realitzar una bona tècnica de carrera. El gerent del centre de fisioteràpia de Sant Cugat del Vallès, Mans de Sant, Ivan Alòs, i la fisioterapeuta del mateix centre, Thaïs Galiana, exposen diferents lesions que afecten els runners. Aquest reportatge ha estat publicat a la prestigiosa revista TRAIL.
Els nostres ossos estan en constant adaptació, reaccionant als diferents estímuls que reben. Quan l’equilibri entre l’estrès que rep l’os i la seva capacitat remodeladora es trenca, apareix aquesta indesitjada lesió. Motiu del desequilibri? Principalment dos: activitat d’impacte repetitiva, o bé perquè la musculatura no transmet la força de forma adequada a l’os.
Factors de risc a tenir en compte poden ser: augment ràpid o canvi d’intensitat, durada o freqüència d’entrenament; un inadequat període de descans, una dismetria postural o muscular, canvi del terreny d’entrenament, patologies metabòliques … És important quan tinguem sospites de patir microtraumatismes, acudim al metge perquè realitzi les proves necessàries per arribar al seu diagnòstic.
El dolor ossi és el símptoma més significatiu d’aquesta lesió, difús al principi, però es va focalitzant, apareixent al moment o després de realitzar exercici. El tractament a seguir va des del repòs fins a la immobilització, depenent de la gravetat. Realitzar tractament de fisioteràpia amb Indiba, a part de millorar l’estat de la musculatura, ajuda a que hi hagi major aportació de sang a la zona lesionada i, per tant, una estimulació de la regeneració més ràpida.
Cal destacar que és importantíssim realitzar un augment gradual de la intensitat de l’exercici si volem prevenir microtraumatismes, així com evitar superfícies molt dures o irregulars per córrer, analitzar la nostra tècnica, rectificar amb plantilles / sabatilles adequades si hi ha trastorns (com dismetries d’extremitats, etc) , enfortir la musculatura i especialment cuidar l’alimentació, ja que influeix significativament en l’aspecte de la remodelació òssia.