Mans de Sant

A l’estiu, apostem per la salut

Aquest cap de setmana, arribats a mitjan juliol, comencen les esperades vacances per a una bona part de la població. Quan arriba el moment de descansar de les activitat laborals, acostuma a ser també una excel·lent oportunitat per practicar esport i activitats a l’aire lliure sense les exigències del dia a dia.
En aquest article volem recollir una sèrie de consells que, en l’àmbit general, ens poden ajudar a gaudir de l’estiu d’una manera activa, en plenitud i prevenint lesions.

Una qüestió que, per exemple, sovint passa desapercebuda és la preparació de l’equipatge per desplaçarnos a la nostra destinació de vacances. Les maletes de quatre rodes són les que menys molèsties o lesions generen, ja que el pes està més ben compensat. Quan hàgim d’aixecar les maletes, cal flexionar lleugerament els genolls. Aquesta acció, mal executada, pot provocar sobrecàrregues. I no siguem tímids, si ens cal és millor demanar ajuda per fer-ho entre dues persones com una alternativa encara més segura.

L’estiu pot ser també un moment per desplaçaments en cotxe, a vegades, força llargs. En aquest cas, especialment per a la persona que condueix, es poden produir lesions per males postures al volant i també per una posició inadequada en utilitzar els pedals del vehicle. Per evitar males postures perllongades, també cal fer parades cada dues hores, exercicis de relaxació muscular i hidratar-se convenientment. Millorarem el rendiment físic i també evitarem els riscos del cansament.

A l’estiu, tot sovint, ens marquem reptes que durant l’any no tenim ocasió de plantejar-nos. Per exemple, coronar cims al Pirineu o als Alps o fer el Camí de Sant Jaume. Per a aquest tipus d’esforços més exigents cal una preparació prèvia i recomanem consultar el fisioterapeuta per comprovar l’estat físic i definir quin serà el millor entrenament. Alguns consells bàsics són portar una motxilla lleugera, adequar la roba i el calçat al clima de la ruta, hidratar-se i fer descansos, com a mínim, cada dues hores.

Si ens hem decidit pels esports de muntanya, és clau planificar una ruta adequada al nostre estat físic i consultar la previsió meteorològica. Abans de començar, cal escalfar extremitats i tronc, sobretot per evitar les sobrecàrregues que pot provocar la motxilla. Exercitar turmells i enfortir cuixes és important per gaudir de la muntanya.

Articles recents

Ves al contingut