Mans de Sant

La síndrome de la cinta iliotibial

Durant la carrera tots els principals grups musculars de les cames es dediquen substancialment. Les grans articulacions de les extremitats inferiors experimenten un augment de l’amplitud del moviment. Això és especialment cert i per al turmell. Quant a l’estrès el genoll és la principal protagonista. En Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de Sant Cugat amb servei a domicili tractem aquesta síndrome.

S’estressa molt més que el turmell o la cuixa, el genoll és el lloc mes concorregut del circuit locomotor de l’extremitat inferior.la majoria de les símptomes no estan associats amb l’articulació, a amb els teixits que l’envolten. Un dels mes freqüent és la síndrome de la cinta iliotibial o el genoll del corredor.

El genoll del corredor és la lesió mes comuna no sols entre els corredors, però també i entre altres atletes com el tennista, gimnasta o l’esquiador. És un procés dolorós que es localitza en la cara lateral de l’articulació del genoll sobre el epicondilo del fèmur.

Es produeix quan la ròtula es desplaça en manera incorrecta al llarg del solc femoral quan es doblega i estira el genoll. Pot irritar i desgastar el cartílag.

El genoll és la més voluminosa de les articulacions i mes vulnerable del traumatisme. Aquesta formada per dues palangas mes llargues en el cos –la tíbia i el fèmur, i per la superfície articular d’ells biomecánicamente és inestable.

L’estabilitat li ve per la resta d’estructures, meniscos, lligaments creuats i laterals, càpsula articular, ròtula i els músculs.

Principalment dos grups de músculs realitzen el moviment del genoll, múscul cuádriceps i la cinta iliotibial.

Que ho pot causar

La causa principal és córrer sobre terrenys durs, però la lesió es pot aguditzar i per altres circumstàncies: córrer amb sabatilles no adequades, incrementar el pes (córrer amb motxilla o per a persones amb sobre peso no és recomanable a córrer, millor que practiquen caminar o bicicleta, perduda de força en el múscul gluti mitjà, el peu pla (els corredors amb excessiva pronació dels peus tenen un major risc de presentar la lesió).

El símptoma més comú és el dolor generalment més intens quan es doblega el genoll durant caminar, córrer, baixar escales o estar molt temps assegut amb genoll flexionat. Excepte el dolor poden semblar i altres símptomes com a crepitacions en l’articulació durant un moviment, acortación dels múscul cuadríceps, la cinta iliotibial i el bessó.

En la fase aguda el mes important és reposar (no s’aconsella repòs absolut, només limitar les activitats doloroses),aplicar massatge miofascial i Cyriax, Cool Roller va contreure i estirar-los músculs escurçats. El massatge miofascial combinat amb Cool Roller s’aplica en la cuixa.

 Un massatge de fisioterapia a Sant Cugat

Articles recents

Skip to content