Mans de Sant

Què és el massatge esportiu?

El massatge esportiu es caracteritza per ser un mètode de preparació dels teixits per a la competició o la pràctica d’exercici, de preparació als entrenaments, i com manteniment pre i post competició.

S’acostumen a utilitzar maniobres com amassaments de la musculatura en general, pressions intenses i / o sostingudes en zones de molta tensió (especialment, en les contractures), i també friccions enèrgiques.

Els beneficis específics d’aquest tipus de massatge són el seu efecte analgèsic, l’optimització del rendiment muscular i, per tant, la millora del rendiment esportiu; la reducció dels temps de recuperació després de fortes entrenaments o competicions, perquè redueix la fatiga i prepara la musculatura per a les properes sessions.

I el que és més important, el massatge esportiu és de gran ajuda per prevenir les lesions o per al seu tractament en fases avançades de la rehabilitació, ja que manté la musculatura en una bona condició per a l’exercici.

També ajuda a eliminar els dolors musculars i evita la formació d’adherències, desfent el teixit de mala qualitat que es forma al voltant de les cicatrius.

El massatge i les seves tècniques

Hi ha diverses tècniques que es fan servir més o menys en funció de la necessitat de l’esportista. A continuació, detallarem les característiques de cada tipus de massatge esportiu.

Massatge de preparació o precompetitiu

Serveix com a posada a punt de l’esportista, tant físicament com psíquicament. Produeix un augment de la temperatura muscular, de la circulació, de l’elasticitat, i elimina o redueix les miàlgies i zones d’adherències. És un massatge curt i no produeix dolor; es realitza minuts abans de la competició i busca estimular la musculatura, així com augmentar la seva temperatura per incrementar el to muscular i produir hipertèrmia, per aconseguir retardar l’aparició de la fatiga i prevenir lesions. Les maniobres que es realitzen en aquest tipus de massatge han de ser suaus i poc profundes, mitjançant friccions molt ràpides però sempre superficials, fins i tot es podran fer percussions en el múscul i sacsejar-lo.

Massatge de recuperació o postcompetitiu

Com massatge restaurador, facilita l’eliminació de les deixalles, disminueix la hipertonia muscular i la fatiga, i augmenta l’aportació sanguínia i l’oxigenació. S’aconsella realitzar-combinat amb crioteràpia. Cal anar amb compte perquè després d’una activitat intensa, la musculatura es troba inflamada. Per això, es realitzaran maniobres suaus i de drenatge (massatge en sentit ascendent o cap al cor). Resulta molt efectiu combinat amb estiraments. La seva funció és evitar els espasmes musculars, ajudar el cos a eliminar les substàncies de rebuig (lactat) i relaxar la musculatura.

Massatge de manteniment o entrenament

Manté el to de la musculatura, la seva elasticitat i evita la fatiga. Bàsicament ajuda a mantenir el nivell de l’activitat i reduir la tensió acumulada. És recomanable realitzar com a mínim una sessió mensual, si entrenem amb una freqüència de dues a tres vegades per setmana. Mai no haurà de rebre un massatge de descàrrega intens a menys de dos dies d’una competició, ja que al relaxar tant la musculatura redueix la seva eficiència.

Les maniobres són lentes i intenses, per tal d’arribar als teixits profunds. La seva funció és disminuir la sobrecàrrega muscular i la fatiga per així evitar lesions causades per sobreentrenament.

Articles recents

Ves al contingut