Mans de Sant

Efectes neuromusculars del fred

Ha de considerar-se l’existència de cercle de dolor-espasme-dolor. Els traumatismes produeixen una estimulació dels nocioceptores situats en la pell i en múscul, la qual cosa dóna lloc a dolor i a activació muscular reflecteix. L’espasme muscular mantingut comporta la producció d’isquèmia la qual al seu torn activa losnocioceptores musculars. Aquests nociceptores també reaccionen enfront d’estímuls elèctrics, edemes intersticials inflamatoris i estímuls químicos.la activació dels nociceptores inicia la percepció del dolor, que és transmès per fibres nervioses fines amienílicas o poc mielinizadas a-delta i C. Aquests senyals aferents sensibles es troben connectades amb les motoneuronas alfa i gamma de l’asta anterior de la medul·la, i mantenen l’espasme muscular. A més es produeix l’alliberament de substàncies algógenas, com la substància P o bradicinines, que sensibilitzen els nociceptores.

Com alleuja el fred el dolor?

Encara no es té una resposta definitiva a aquesta pregunta, s’han proposat moltes teories per a explicar l’alleujament del dolor.

El fred:

-Disminueix la transmissió dels impulsos nerviosos per les fibres sensibles del dolor.

-Disminueix l’excitabilitat de les terminacions nervioses lliures.

-Disminueix el metabolisme dels teixits alleujant els efectes negatius de la isquèmia.

-Provoca una transmissió asincrònica dels impulsos nerviosos en les fibres nervioses.

-Augmenta el llindar del dolor.

-Actua com contraestimulante

-Allibera endorfinas.

-Inhibeix les neurones de la medul·la espinal.

Enrogiment cutani:

Alguns creuen que el brillant enrogiment que s’adverteix en la pell quan s’aplica fred és el resultat del flux sanguini causat pel VDIF.

Licht li va donar a aquesta observació dues interpretacions possibles:

1.El fred disminueix més el retorn de sang per la venes que l’entrada de sang per les artèries, la qual cosa ocasiona una hiperèmia (excés de sang) en la zona.

2. Donada la disminució del metabolisme causada pel fred, l’intercanvi d’oxigeno entre gots i teixits disminueix, la qual cosa deixa a la sang més oxigenada i per consegüent més vermellosa en el sistema venós cutani.Les recerques confirmen la segona teoria.

L’enrogiment de la part corporal refredada durant i després de l’aplicació, pot haver-se d’al fet que la sang contingui més oxigeno de l’habitual a aquesta temperatura.Els beneficis del fred per a teixits lesionats en agut, es deuen al seu efecte metabòlic i són independents de qualsevol efecte cardiovascular. I els beneficis del fred, durant la rehabilitació, es deuen al fet que el seu efecte analgèsic permet la pràctica precoç d’un exercici més enèrgic.

Articles recents

Skip to content