Ningú programa una lesió en la seva agenda. I és que, com va dir el savi, “és una llàstima danyar-se”. Resulta un pur fastigueig que ens treguin forçadament de la nostra rutina diària; entreno, treball, família,.. Per a tots els que quan ens apareix una lesió, comptem els dies que ens falten per a tornar a córrer, és aquest l’article indicat. Trobareu, igual que en el número anterior, breus definicions de les lesions, maneres de tractar-les i prevenir-les. Comencem.
El piramidal és un múscul petit que es troba dins del gluti major, i que va des de la part baixa de la columna vertebral, el sacre, fins al cap del fèmur. La funció d’aquest petit és la rotació externa quan el maluc està en extensió, i quan es troba en flexió, com per exemple quan estem asseguts, la seva funció és l’abducció. El famós i temut nervi ciàtic transcorre per sota d’aquest múscul i en alguns casos a través d’aquest. La síndrome piramidal ocorre quan aquest múscul es contractura i pressiona el nervi ciàtic major contra la pelvis, irritant-lo. Hi ha diverses causes per les quals pot aparèixer aquesta lesió, però en el cas dels corredors sol ser per sobrecàrrega, i en alguns casos per predisposició anatòmica. El dolor profund en el maluc o natges és el símptoma més comú d’aquesta patologia, a vegades s’irradia cap a la part posterior de la cuixa fins i tot fins al peu, per la qual cosa es poden confondre els símptomes amb els d’una hèrnia discal lumbar.
Quan apareix, és recomanable baixar el volum d’entrenament, realitzar estiraments específics del piramidal i de la regió glútea per a ajudar a alliberar la tensió, aplicar fred influeix en l’alleujament del dolor. Com que és una musculatura profunda de la pelvis, un fisio terapeuta sabrà bé com tractar aquest problema, mitjançant Indiba per exemple molt eficaç per a alleujar i tractar alhora que s’aplica massatge descontracturante.
En el centre de fisioteràpia de Sant Cugat Mans de Sant es disposa d’una màquina anomenada PhysiumMultitherapy que és molt efectiva per a aquest mena de problemàtica, es basa en un siste dt. de pressió negativa que fa un efecte de succió sobre els teixits, separant-los entre ells i relaxant les tensions. És ideal per a alliberar els teixits de la zona posterior de la pelvis, fàscies, musculatura, etc.
Els mètodes de prevenció més útils són fer un escalfament adequat, córrer sobre superfícies toves en la mesura que sigui possible i estirar la zona glútea.
Així que ja sabeu com evitar en la mesura del possible algunes de les lesions més comunes entre els runners, de tota manera , acudir de tant en tant al fisioterapeuta ajuda a mantenir la musculatura a ratlla, a part de que ell pot detectar problemes abans que realment es tornin una lesió. Igualment no deixeu mai de fer estiraments, vigileu el calçat, l’alimentació, la intensitat, la durada i la freqüència dels entrenaments; realitzar una bona tècnica de carrera, atenció especial al terreny, i si després de l’entrenament sentiu molèsties apliqueu-vos gel, però sobretot gaudiu corrent.