Mans de Sant

Reforçar el sòl pelvià amb fisioteràpia per fer esport

Els col·legis professionals de fisioterapeutes alerten que entre el 20% i el 51% de les dones esportistes de 25 a 45 anys pateixen d’incontinència urinària, al marge que tinguin o no fills. Així ho recull el vídeo-consell d’aquest mes de març -en el marc de la campanya “12 mesos, 12 consells de salut”-, on també s’informa que la incidència augmenta en esports d’impacte o que requereixen de gran esforç, i pot evitar-se prestant atenció als músculs que conformen el sòl pelvià. Una vegada més Mans de Sant, com a centre de fisioteràpia de referència de Sant Cugat, es fa ressò dels consells dels fisioterapeutes.

El sòl pelvià és el conjunt de la musculatura, teixit connectiu i nerviós que es troba a la cavitat de la pelvis i juga un paper molt important en el suport dels òrgans (bufeta, matriu i intestins), al tancament dels esfínters i també en la funció sexual i reproductora.

Els fisioterapeutes recomanen a les dones esportistes que treballin de manera intensa la musculatura del sòl pelvià, tenint en compte que es té més risc de patir problemes en aquesta zona si s’està embarassada , en període de postpart o s’han patit intervencions quirúrgiques a l’abdomen o la zona de la pelvis. Així, el vídeo-consell aconsella anar a la consulta del fisioterapeuta si es detecten pèrdues accidentals d’orina en fer exercici, riure, tossir o esternudar; si es té dificultat per buidar la bufeta o els intestins; si es pateix dolor pelvià, alteracions de la sensibilitat en les relacions sexuals o sensació de pes a la vagina. El fisioterapeuta ens indicarà com desenvolupar l’activitat esportiva de manera saludable amb un programa personalitzat d’exercicis.

Els fisioterapeutes recomanen a les dones esportistes que treballin de manera intensa la musculatura del sòl pelvià, tenint en compte que es té més risc de patir problemes en aquesta zona si s’està embarassada , en període de postpart o s’han patit intervencions quirúrgiques a l’abdomen o la zona de la pelvis.

Anar a la consulta del fisioterapeuta

A més, és aconsellable anar a la consulta del fisioterapeuta si es detecten pèrdues accidentals d’orina al fer exercici, riure, tossir o esternudar; si es té dificultat per buidar la bufeta o els intestins; si es pateix dolor pèlvic, alteracions de la sensibilitat en les relacions sexuals o sensació de pes a la vagina.

Si es pateix o es té risc de patir problemes de sòl pelvià, cal assessorar-se amb un fisioterapeuta expert, que indicarà com realitzar l’activitat esportiva de manera saludable amb un programa personalitzat d’exercicis. La fisioteràpia uroginecològica té eines per a una pràctica esportiva saludable, i l’eficàcia del tractament se situa entre el 44% i el 69%.

D’altra banda, els fisioterapeutes recorden que practicar algun esport o fer exercici físic de manera habitual és fonamental per mantenir una bona salut i prevenir malalties. En concret, es calcula que les dones que porten una vida sedentària tenen un 71 per cent més de probabilitats de desenvolupar la malaltia.

 Esport per a embarassades és un consell de fisioterapia

Articles recents

Ves al contingut