Mans de Sant

Prevenció contra les inoportunes lesions

Les lesions són el gran maldecap per a les persones que practiquen algun esport, tan pel que fa al vessant professional com a l’amateur o per a les que fan exercici com a manera d’estar en forma i gaudir d’una vida saludable. Qualsevol contratemps a nivell físic que acabi promovent una lesió, pot arribar per diferents factors, com poden ser una mala preparació, algun problema físic de la persona concret o per un simple accident, una circumstància a la qual tothom pot estar abocat.

Per reduir els factors de risc de lesions cal una bona prevenció amb un bon treball de gimnàs, de musculació, amb estiraments i amb exercicis compensatoris. Es poden realitzar exercicis per treballar la musculatura si hi ha alguna zona afectada i és important que les articulacions i els tendons se sentin més forts.

Quan s’està exercitant a un gimnàs, és més valuós saber el que no pots fer que no pas el que pots fer. Si es fan malament alguns exercicis poden provocar una tendinitis per una sobrecàrrega mentre que un mal moviment d’esquena pot suposar una contractura que provoqui problemes a les cervicals, als dorsals o una lumbàlgia.

També, passar-se en alguns exercicis com poden ser les peses, a l’hora de fer sèries o repeticions, poden suposar lesions tendinoses de qualsevol part del cos. Un excés d’exercicis no controlats, a més, poden revertir en una zona afectada amb anterioritat i poden derivar cap a una lesió de caràcter més greu. Com en molts ordres de la vida, els excessos tampoc són recomanables en l’exercici físic o en la pràctica esportiva.

La poca activitat en el gimnàs, directament, no reportarà una lesió directa, però, posteriorment, si es fa un esforç en una disciplina esportiva i no s’està ben preparat físicament, llavors poden aparèixer lesions.

Aquesta possible lesió, és com una conseqüència de no haver fet un esforç abans, El dèficit d’exercici es veurà quan es faci una activitat física prolongada, llarga, i amb un esforç important i amb unes necessitats múscul-tendinoses que el cos no està acostumat a tenir-les. És a dir, la inactivitat o la preparació lleugera només provocaran lesions en cas de passar a l’altre extrem amb un excés d’immediatesa. La falta de treball, serà determinant per a aquestes lesions.

No pel seu compte

Quan es va a un gimnàs és millor no fer exercicis pel seu compte. Això no està controlat i hi pot haver més possibilitats de patir lesions especialment a les persones que comencen o amb poca experiència, que es facin acompanyar un preparador físic o un entrenador personal. El problema és anar per lliure i treballar sense saber els quilos, les repeticions i sense saber on vols arribar i què vols fer.

Algunes de les lesions més freqüents són el trencament de fibres, que es pot originar quan no es realitza un bon escalfament, es fa una càrrega excessiva o no es descansa prou o les contractures, que arriben per un esforç desmesurat, entre altres motius. Els genolls són una de les articulacions del nostre cos que acostumen a patir més percentatges de lesions.

 Fisioterapia Cool Roller en Sant Cugat

Articles recents

Skip to content