Mans de Sant

Per què tenim dolor de genoll?

El genoll és l’articulació més important en l’extremitat inferior, ja que absorbeix les forces ascendents i descendents. Des del centre de fisioteràpia de referència a Sant Cugat, Mans de Sant, volem explicar com funciona el genoll i què produeix el dolor. També ens podem traslladar a domicili per fer el tractament.

Combina una considerable mobilitat i força amb l’estabilitat necessària per a bloquejar-se en posició dreta. En si és una articulació inestable, depèn de la càpsula, lligaments i músculs circumdants. La majoria de les patologies del genoll no provenen de la pròpia articulació, sinó que l’origen gairebé sempre estarà al peu, turmell i coxofemoral juntament amb el ilíac. És víctima d’alteracions en les cadenes musculars (var, valg, flexum i recurvatum de genoll) i de les desigualtats dels membres inferiors.

Això no vol dir que les estructures del genoll no estiguin afectades, sinó que el problema no va començar en aquesta articulació. Per exemple, una persona amb un var de genoll (genolls en parèntesi) tindrà més tensions a la zona interna del genoll, i un excés de mobilitat de compensació a la zona externa. La mobilitat es veu qualitativament modificada. Les lesions meniscals seran molt més nombroses. En un altre percentatge menor (que no menys important) es troben les lesions traumàtiques.

El genoll també es veu afectada per causes reumàtiques metabòliques i infeccioses. Els símptomes que capitalitzen al genoll són la inestabilitat, el dolor, la limitació funcional i la inflor articular. Tots ells variaran depenent de la patologia i les estructures que estiguin afectades, i de l’estat agut o crònic d’aquesta.

Localització del dolor

A la part davantera del genoll el dolor pot, més comunament, ser a causa d’un dolor rotulià, tendinitis o bursitis; així com també una lesió dels lligaments creuats, tant anterior com posterior. Els trastorns de l’articulació femororrotuliana habitualment produeixen un dolor sord i profund, localitzat a la cara anterior del genoll, per darrere de la ròtula. De vegades irradia al buit popliti. S’intensifica en pujar o baixar escales o en estar assegut molt de temps. Juntament amb el dolor pot aparèixer sensació de fallada articular, bloqueig i inflor.

Les tendinitis en aquesta àrea poden ser supra o infrarrotulianas. La gran majoria afecten a la inserció del tendó en el pol inferior de la ròtula. Sol afectar a esportistes implicats en salts. Apareix com un dolor molt localitzat sobre el tendó i que augmenta amb l’exercici, pujar escales i després d’estar assegut molta estona.

La bursitis prerrotuliana és la inflamació d’una borsa de líquid que es troba entre l’os i la pell. Quan està inflamada s’infla i forma una prominència sobre el genoll en forma d’ou, a més de provocar dolor local.

A la part del darrere del genoll el dolor pot ser degut a una tendinitis dels isquiotibials o també una bursitis poplítia. Són dolors menys comuns que els anteriors. Tindran les mateixes característiques de dolor, variant la zona.

El dolor en el costat intern del genoll pot ser per molt diverses causes, entre elles estan al menisc intern, el lligament lateral intern, lligament coronari intern, tendinitis de la pota d’oca, i fins i tot caldria descartar patologia lumbar, de maluc i visceral, ja que és una zona habitual de dolors referits.

Els lligaments del genoll poden patir des d’una distensió, passant per esquinços, fins al trencament. Són lesions molt conegudes en el medi esportiu, però els no esportistes les pateixen amb assiduïtat. El dolor variarà depenent de la gravetat de la lesió.

Els meniscs són molt coneguts en l’àmbit esportiu per les seves lesions. La seva incidència és major en la població esportiva que a la sedentària i el seu origen habitual són traumatismes, encara que existeix un tipus de trencament meniscal deguda a degeneració. Amb el pas dels anys els meniscs perden hidratació, el que fa que disminueixi la seva elasticitat i es tornen trencadissos, amb el que poden trencar-se amb simples gestos de torsió i no amb veritables traumatismes. El dolor sol ser difús periarticular, quan es concreta, la seva localització sol ser en la interlínia articular o posterolateral. A part del dolor es presentarà vessament, bloquejos i espetecs.

Una altra patologia de la zona interna és la tendinitis de la pota d’oca, que no és més que la inflamació de la inserció dels tendons.

 Massatge de fisioteràpia al genoll amb Cool Roller

Articles recents

Skip to content