Mans de Sant

Les nostres tècniques de fisioteràpia: Cyriax

Mans de Sant és un centre de referència de massatge fisioterapèutic pels seus professionals, el tracte als pacients i també per les tècniques que utilitzen que molt sovint han millorat per fer-les efectives. Per això, les tècniques de Mans de Sant s’han convertit en el tret diferencial.

Una de les tècniques més destacades és la de Cyriax és una tècnica de massatge transversal profund. La base és treballar com si el fisioterapeuta estigués tocant una corda de guitarra en sentit transvers de les fibres de qualsevol part del cos. L’objectiu és irritar el teixit, perquè així facilites el reg senguini. Es provoca una inflamació controlada en una zona que ja està per sí inflamada. El problema del teixit d’aquesta zona és que la sang arriba però surt molt lentament i dificulta l’entrada, és com un tap a l’autopista. La sang en contacte amb el teixit l’irrita i això és el que provoca l’inflamació i el dolor.

La tècnica del Cyriax facilita que la sang surti i entri sang nova, que porta oxígen i que relaxa el teixit. Aleshores aquella petita lesió s’acaba recuperant més aviat. El Cyriax es fa servir habitualment a nivell esportiu, sobretot per tractar les tendinitis. No obstant això, té resultats molts positius també per a gent del carrer per les cervicàlgies i lumbàlgies. El Cyriax s’aplica de manera combinada amb massatges. És una eina essencial perquè el pacient se’n vaig més relaxat i que tingui mobilitat de la zona afectada que estava en tensió. “De vegades, la persona sortint ja nota els efectes i l’endemà ens diuen que se senten millor”, explica Pedro Valverde. Malgrat tot, es tracta d’una tècnica que necessita una continuïtat.

A més, perquè aquesta tècnica tingui els efectes desitjats cal aplicar gel. També es pot complementar amb l’Indiba. Amb tot plegat s’aconsegueix que el teixit que havia arribat tens surti relaxat. El Cyriax és una tècnica bàsica que s’ensenya a la universitat. Tanmateix, amb l’experiència els fisioterapeutes de Mans de Sant ha evolucionat aquesta tècnica aconseguint aprofundir al màxim als teixits, utilitzant tot el pes de cos. “El que hem fet nosaltres és canviar aquesta tècnica i aplicar-la a totes les persones”, assenyala Pedro Valverde.

 Un fisioterapeuta aplicant la tècnica de Cyriax

Articles recents

Skip to content