Córrer aporta uns beneficis innegables, tant físics com psicològics i emocionals. Però la seva cara oculta amaga sorpreses no precisament agradables, que ens poden apartar de l’activitat durant uns dies, setmanes o fins i tot mesos. Són les lesions propiciades per sobrecàrregues, esforços desproporcionats i impactes, inevitables aquests últims per la naturalesa mateixa d’aquest esport. Heus aquí una primera mostra de lesions freqüents i els seus mètodes de recuperació.
Diuen que un poll podria viatjar de Marsella a Algesires en tan sols 12 hores, en cas que pogués anar saltant del cap d’un corredor a un altre. És així. Potser l’exemple no té glamur, i pot ser que la distància i / o temps no estiguin ben calculats, però és innegable, que resulta d’allò més comú creuar-te amb runners a qualsevol hora del dia o de la nit, pels carrers de qualsevol ciutat o poble remot.
I cada vegada són més els que gaudeixen dels beneficis de la pràctica d’aquest esport: millora el sistema cardiovascular, millora el rendiment del sistema immunològic, enforteix les extremitats inferiors, i per si no fos prou, ajuda al cervell a alliberar endorfinas, aquestes substàncies peptídiques que, ens obren l’apetit, combaten la depressió, augmenten el desig sexual … Resumint: ens fan estar on fire.
No obstant això, el running també augmenta el risc de sofrir lesions. Cal no oblidar que és un esport d’impacte (quan un dels dos peus, o els dos peus no estan en contacte amb el sòl). La intensitat de l’impacte pot ser menor o major en funció de la velocitat, el terreny sobre el qual correm i el calçat que portem.
La força de l’impacte que es produeix quan el peu entra en contacte amb el sòl, es transmet pel cos a través de l’os, el múscul, i els teixits en general. L’exercici d’impacte és beneficiós, ja que pot ajudar a prevenir l’osteoporosi estimulant la creació de massa òssia, així com millorar la força i