El fisio és clau en la vida de l’esportista, encara que ens recordem d’ell quan sorgeix una lesió. La seva teràpia soluciona i prevé lesions, prepara el cos i li retorna la seva normalitat. En aquest article de Mans de Sant, el centre de fisioteràpia i a domicili a Sant Cugat, te l’expliquem.
Cal evitar rebre un massatge si ens trobem en estats febrils, si acabem de sofrir un traumatisme de qualsevol tipus, en cas de ruptura muscular o tendinosa aguda, en fractures no consolidades, ferides que no han cicatritzat, si patim alguna malaltia infecciosa, varices en estat avançat, trombosi, zona amb inflamació aguda, entre moltes situacions.
D’altra banda, cal preguntar-se en quina zona del cos podem rebre un massatge de descàrrega. El més normal és a les cames, però en realitat es pot rebre en tot el cos. Particularment per als corredors, la zona més recomanada, a part de les cames, és la lumbar. La majoria de corredors ha patit alguna vegada de dolor lumbar, però aquest pot ser causat per diversos motius: entre ells, per una mala tècnica de carrera o alguna feblesa muscular. També, per hipertono muscular, molt comú en el psoes.
La sobrecàrrega o sobresolicitación dels lligaments lumbars i de maluc és també una malaltia molt freqüent, ja que en forçar-los provoquem un mecanisme de defensa del cos on la musculatura intenta suplir, en una certa manera, la funció del lligament. Un altre motiu pot ser utilitzar un calçat no adequat.
Normalment el dolor lumbar no desapareix, s’aguditza creant contractures musculars que encara incrementen més aquest dolor. Per tant, és molt important acudir al fisio perquè valori quins són les causa del dolor lumbar i posar-li solució.
Sovint, una de les tècniques que usarà per a pal·liar-ho serà la descàrrega de la musculatura, ja que sigui com sigui el motiu, aquesta zona s’hi haurà sobretensionat i caldrà alliberar els teixits. També és molt recomanable combinar la donis- càrrega amb estiraments: aquesta combinació resulta molt efectiva per a disminuir el to muscular i recuperar l’agilitat.
Com a conclusió, si ets esportista i estàs planejant presentar-te a una competició és molt important planificar les sessions de massatge i incorporar-la al teu pla d’entrenament. No dubtis plantejar-li-ho al teu fisio.
Hem d’entendre que el massatge terapèutic/esportiu en una persona que entrena diàriament o gairebé diàriament és un element més dins de l’entrenament, ja que resulta de vital importància pel paper que juga en la prevenció de lesions i en la millora de l’eficiència de l’activitat esportiva.