Mans de Sant

La tendinopatia de la fàscia lata

La tendinopatia de la fàscia lata és una alteració de tipus inflamatori del tendó d’un múscul anomenat Tensor de la Fàscia Lata. Aquest tendó té una forma plana i ampla, d’aquí el nom que ens recorda al teixit fascial. El múscul TFL s’origina en la cresta ilíaca i s’inserirà en el tubérculode Gerdy, en la tuberositat lateral de la tíbia.

Les seves funcions són: abducció de maluc quan aquesta està en extensió, extensió de genoll, flexió de maluc, rotació interna de maluc, amb la cama recolzada en el sòl realitza inclinació de la pelvis.

Per tant, aquest múscul és molt important per a mantenir l’estabilitat lateral del maluc i del genoll, i encara que té un tendó ample i fort té tendència a inflamar-se i donar simptomatologia en la cara externa de la rodilla.es per això que sovint ens donarà problemes en corredors i ciclistes, a causa del seu excessiu treball biarticular,tant en els moviments de maluc com de genoll.

Causes:

El frec del tendó en la seva inserció distal és la causa principal de la , encara que l’escurçament del múscul i la sobrecàrrega del mateix també contribueixen al fet que això ocorri.

I com ja hem dit anteriorment serà susceptible de patir-lo tot aquell esportista que realitzi activitats de ciclisme i running ja que és en els quals hi haurà major frec per l’excessiva activitat del múscul.

Símptomes:

El dolor sempre començarà en la cara lateral del genoll, encara que pot estendre’s cap amunt per tot el recorregut muscular.el dolor pot aparèixer en començar la carrera o al cap d’un temps, però això dependrà fonamentalment del temps que porti instaurada la lesió. Com més es cronifica la lesió abans apareix el dolor.

Tractament:

Per al tractament del TFL serà important tant la descàrrega muscular, el treball dels punts gallet (PG), com els estiraments i sobretot el tractament local de la zona d’inserció del tendó. Per a això proposem el treball amb Cyriax i Coll Roller.

Cyriax:

Cyriax és un tipus de massatge que es realitza a nivell de lligaments i tendons principalment, és a dir teixit connectiu, quan aquests es veuen afectats per alguna patologia traumàtica o degenerativa i per tant les seves fibres es troben alterades i desorganitzades. La tècnica va ser desenvolupada per James Cyriax i el que realitza són friccions profundes en direcció transversal a les fibres a tractar amb la fi destruir-les i generar teixit sa. Per al tractament del TFL treballarem a nivell lateral del genoll damunt del tendó i podrem treballar amb els dits, realitzant fricció transversal amb tots dos índexs alhora reforçats pel dit mitjà posat que el tendó és gruixut, i col·locant-nos en el costat contralateral de la cama a treballar del pacient per a estar més còmodes. Podem realitzar també cyriax de forma més còmoda amb Cool Roller que ho expliquem en el següent apartat.

El tractament de cyriax serà curt (2 minuts aproximadament) i les sessions seran espaiades unes 48 hores si la lesions crònica o bé es podrà realitzar de forma més continuada, fins i tot diverses vegades al dia si es tracta d’una lesió aguda.el tractament amb cyriax pot ser dolorós però sempre amb una sensació d’alleujament. Si augmenta molt la sensibilitat de la zona en acabar les sessions caldrà espaiar-les fins que aquesta desaparegui.

Tractament amb Cool Roller:

En realitzar el tractament amb Cool Roller farem tant el ventre muscular com el tendón.en el tendó treballarem amb el punter pla i realitzarem de forma molt senzilla un cyriax durant pocs minuts. Posarem el punter en la mateixa direcció allargada que tenen les fibres, i farem moviments transversos a elles amb la condició de trencar cicatrius i adherències.

A continuació podem canviar el punter, i amb el rodó o triangular en forma de con treballarem els punts gallet que trobem en la cara lateral de la cuixa, en el seu ventre muscular. Aplicarem compressió isquèmica en els PG fins que desaparegui el dolor, sempre preguntant al pacient. Finalment podem aplicar massatge amb el cos d’esferes del Cool Roller en tot el múscul. El massatge amb calor i fred ens ajuda a estimular la circulació i millorarà més ràpidament la funció del múscul alhora que el pacient sentirà un massatge agradable i una sensació d’alleujament.

 Massatge amb fisioterapia en Sant Cugat per la fascia lata

Articles recents

Skip to content