Mans de Sant

La fisioteràpia és clau per prevenir problemes a l’embaràs

La fisioteràpia ajuda a prevenir la diàstasi i altres complicacions físiques de les embarassades. Mans de Sant és el centre de referència de fisioteràpia de Sant Cugat del Vallès i per això ens fem ressò d’aquest consell.

La diàstasi és la separació dels músculs abdominals com a conseqüència d’un dany al teixit connectiu. Aquesta separació deixa els òrgans interns més propers a la pell i afecta l’abdomen, donant-li un aspecte flàccid, i a les lumbars, produint mal d’esquena i problemes digestius. Una de les seves principals causes és l’augment de pes durant l’embaràs i els parts complicats o múltiples. En aquest sentit, la diàstasi està directament relacionada amb la generació de disfuncions del pèlvic, com la incontinència urinària, ja que la separació dels músculs abdominals contribueix a l’augment de pressió intra abdominal que incrementa la probabilitat de lesions.

Així, per prevenir l’aparició d’aquesta alteració, es recomana a les dones en període de gestació i en el postpart, que se someten a una valoració i tractament per part d’un fisioterapeuta, perquè determini l’equilibri entre la musculatura abdominal, lumbar, sòl pèlvic i diafragma. En aquest sentit, cal fer un programa d’exercicis tant durant l’embaràs com durant el postpart, prestant especial atenció a la musculatura profunda de l’abdomen i del sòl pèlvic, per aconseguir un correcte control muscular i to adequat.

A més, s’aconsella prescindir de la realització d’exercicis abdominals o activitats hiperpresivas després del part, ja que tota activitat que augmenti la pressió intraabdominal perjudicarà la recuperació tant del sòl pèlvic com de la diàstasi abdominal.

Per evitar altres complicacions físiques derivades de l’embaràs , cal destacar la importància d’assistir a classes d’educació maternal, ja que en elles s’ensenya a realitzar exercicis de pelvis, postures de dilatació, tècniques de relaxació ia cuidar ia preparar teu sòl pèlvic per al part.

A més, els professionals recorden que és clau exercitar el sòl pèlvic i fer-se massatges perineals a partir de la setmana 34 per minimitzar les lesions del perineu i derivada del part. També aconsella a la dona embarassada mantenir-se activa, per millorar la circulació sanguínia, la mobilitat articular i la postura corporal; i dormir sobre el costat esquerre, utilitzant coixins de suport, com el de lactància, per afavorir el descans.

Així mateix, una vegada que s’hagi donat a llum , durant la quarantena , es recomana no fer esforços ni carregar pes, i no estar molt temps dempeus, ni molta estona cap per avall per afavorir el bon posicionament uterí.

En aquest sentit, recorda que passada la quarantena, la fisioteràpia pot ajudar a recuperar la figura, la funcionalitat de l’abdomen i del sòl pèlvic, així com possibles problemes d’incontinència urinària, fecal, restrenyiment o algun tipus de disfunció sexual que poguessin aparèixer.

A Mans de Sant som pioners en el tractament de les embarassades. De fet disposem d’una llitera per aquestes futures mares perquè puguin tractar-se durant el període de gestació de la manera més còmode i efectiva perquè aquestes complicacions i problemes.

 Els fisioterapeutes donen consells per a les embarassades de Sant Cugat

Articles recents

Ves al contingut