Mans de Sant

La fisioteràpia en l’ictus

L’abordatge mitjançant fisioteràpia és imprescindible en la lluita contra les seqüeles més habituals d’un ictus. El 29 d’octubre és el Dia Mundial de l’Ictus, una malaltia que pot afectar més del 15% de les persones al llarg de la seva vida. Davant d’aquest fet, l’evidència científica ha demostrat que la fisioteràpia és clau per al tractament dels dèficits

sensitivomotors ocasionats per l’ictus.

D’acord amb dades del Departament de Salut, a Catalunya l’ictus afecta cada any més de

13.000 persones i provoca prop de 4.000 defuncions. Es considera que el 90 % dels casos d’ictus es podrien evitar amb el control d’alguns factors relacionats amb l’estil de vida, com ara el tabaquisme, l’alimentació i l’activitat física. En aquest sentit, la fisioteràpia també és un element clau en la seva prevenció.

Rehabilitació amb fisioteràpia

Un cop s’ha tingut l’ictus, es poden produir diferents graus de discapacitat que necessitin rehabilitació. Si l’afectació dura menys de 24 hores, parlem d’un ictus transitori. La majoria es resolen completament en menys d’una hora. L’àmbit especialitzat en neurorehabilitació és la neurofisioteràpia, una disciplina que té ja centres especialitzats en aquests tractaments i cada cop més professionals que l’exerceixen.

D’acord amb la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), el 40% dels casos d’ictus provoquen seqüeles que dificulten la realització de les activitats quotidianes. L’objectiu de la fisioteràpia en la recuperació de l’ictus és poder dur a terme una intervenció individualitzada per a cada malalt d’acord amb el seu estat de salut, funcionalitat, motivació i entorn personal. Per què és tan important intervenir immediatament després de tenir-lo? Perquè el sistema nerviós central presenta neuroplasticitat, i aquesta és major durant els primers mesos després d’un ictus.

És a dir, podem actuar sobre l’organització del sistema nerviós amb estimulació, entrenament i tècniques específiques de fisioteràpia. Aquesta intervenció és clau durant aquest període de mig any. Si s’ha entrat a la fase crònica, els neurofisioterapeutes també juguen un paper de prevenció del deteriorament per no incrementar el grau de dependència dels afectats, entre d’altres aspectes vinculats a la qualitat de vida de les persones. En definitiva, els fisioterapeutes promovem un estil de vida saludable mitjançant la pràctica regular d’exercici terapèutic, sempre amb el consell del teu o la teva fisioterapeuta.

 La fisioteràpia és clau en la rehabilitació de l’ictus

Articles recents

Skip to content