Aquesta setmana i la següent quan la gran majoria de clubs esportius federats catalans tornaran a la seva activitat després de les merescudes vacances. Durant les pròximes setmanes, milers d’esportistes amateurs de totes les edats tornaran a fer l’esforç de cada any per posar-se en forma i començar a assolir els objectius que s’han marcat, siguin més o menys ambiciosos.
Una de les idees que ens agraden recordar els professionals de la fisioteràpia és que per afrontar una pretemporada és millor no haver fet una aturada total durant les vacances. Com dèiem al principi de l’estiu, descansar és essencial, però la manera de fer aquest descans és clau per evitar lesions. Un cop reiniciem els entrenaments, cal insistir en la necessitat d’aplicar un ritme progressiu que eviti excessos de fatiga. Habitualment, les sessions de pretemporada són molt seguides, fins i tot dues vegades al dia, i cal escurçar el temps necessari per a la recuperació. En aquesta línia, el treball conjunt amb el preparador físic és fonamental, ja que és ell qui controla els volums de treball del grup i, segons aquest volum, s’ha de treballar activament en la descàrrega. Les condicions climatològiques, ara amb estius més llargs i càlids, també és un factor determinant.
Un altre element és entendre que qualsevol esportista té el seu propi perfil físic i el coneixement sobre les seves capacitats és important per poder dissenyar plans a mida d’entrenament. A mesura que el nivell de competició és més alt, aquests plans individualitzats són cada vegada més habituals, però s’hauria de tenir present en qualsevol categoria i edat, per evitar riscos en forma de lesions, però també per facilitar un desenvolupament de les qualitats esportives al màxim.
Aquí és interessant també parlar de l’entrenament invisible, que és aquella feina feta conscientment per qualsevol persona per mantenir una bona condició física i tenir la millor cura del propi cos, ja sigui a través de massatges de descàrrega i tècniques manuals, hàbits d’estiraments i rutines d’activació, hidratació i nutrició adequades a les necessitats individuals, qualitat del descans nocturn, etc. Aquests són factors que ens faciliten una pràctica esportiva en les millors condicions possibles.
Els fisioterapeutes també insisteixen en la importància que tots els clubs esportius disposin de serveis de fisioteràpia amb professionals col·legiats. La lluita contra l’intrusisme és també garantia de benestar i rendiment.