Mans de Sant

Fisioteràpia per als malalts d’esclerosi múltiple

Coneguda com “la malaltia de les mil cares” per la seva versatilitat a l’hora de manifestar-se en cada pacient, es tracta d’una malaltia que ha duplicat el nombre d’afectats a Espanya en els últims 20 anys. El passat 30 de maig se celebro el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple.

La fisioteràpia és de gran ajuda per als afectats com a part d’una atenció interdisciplinària i, especialment, si entra a formar part del tractament del pacient des de la fase inicial de la malaltia. En Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de referència a Sant Cugat, ens fem ressò dels tractaments fisioterapèutics per a aquesta malaltia.

En aquest moment hi ha 55.000 malalts d’esclerosi múltiple a Espanya, amb una incidència de 2.000 nous pacients cada any i la malaltia ja suposa la segona causa de discapacitat entre els joves.

Es tracta d’una malaltia degenerativa del sistema nerviós que ataca a la mielina, una coberta protectora de les cèl·lules nervioses que permet que els senyals elèctrics es moguin ràpidament al llarg dels nervis, que es troben per tot el cos. Això ocorre per un error del sistema immunitari.

D’aquesta manera, la mielina queda danyada i forma un teixit cicatricial que interromp els senyals del cervell. Es manifesta per moltes parts de l’organisme i de manera diversa en cada pacient, afectant el cervell i a la medul·la espinal. Se sol manifestar entre els 20 i els 40 anys i normalment evoluciona en brots.

Durant aquests períodes es produeix una exacerbació d’un o de diversos símptomes, que poden ser: feblesa muscular, problemes d’equilibri, espasmes, dificultats per a coordinar moviments, símptomes vesicals i intestinals, afectació ocular amb visió doble o moviments oculars incontrolables, dolor facial, formigueig en les extremitats, problemes de parla i deglució, d’atenció o memòria i, sobretot, la fatiga, que resulta molt limitant en les activitats diàries.

Entre les aportacions que es poden fer els fisioterapeutes destaquen: alleujament dels símptomes que vagin apareixent. Amb la fisioteràpia també s’aconsegueix incrementar la força i la flexibilitat muscular; També es millora la sensibilitat. Amb fisioteràpia s’aconsegueix el reentreno de l’equilibri i la marxa; A més, es treballa en la prevenció de complicacions de la immobilitat; I finalment, el fisioterapeuta assessora en l’ús i maneig d’ajudes tècniques com a crossa, bastó o cadira de rodes..

 La fisioterapia alivia los síntomas de la enfermedad

Articles recents

Skip to content