Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de referència de Sant Cugat, explica les utilitats de la fisioteràpia invasiva, que consisteix en l’ús d’agulles per aplicar agents físics al cos a través de la pell, però sense injectar cap fàrmac. Per això, aprofundim en els avantatges de la fisioteràpia invasiva, una tècnica que ajuda a pal·liar el dolor, a reparar teixits malmesos, com el muscular i el tendinós, i a millorar la qualitat de vida.
La fisioteràpia invasiva consisteix en l’ús d’agulles per aplicar agents físics al cos a través de la pell, però sense injectar cap fàrmac. La seva aplicació, contràriament al que pugui semblar, no és dolorosa, només genera certa incomoditat. Entre les diferents modalitats per aplicar el tractament amb agulles destaquen la punció seca i l’electròlisi.
En la punció seca s’utilitza una agulla per produir un estímul que elimina el dolor i les
contractures existents, mentre que en l’electròlisi s’aplica un corrent elèctric sobre el teixit que incideix sobre el dolor i en la reparació de certs teixits com els tendons.
Juntament amb aquestes tècniques, els fisioterapeutes utilitzen l’ecografia per trobar el punt exacte de la lesió. Les puncions seques poden generar una certa molèstia, amb lleugera contracció dels músculs en el moment de la seva aplicació i, eventualment, un dolor moderat posterior a la punció. Per la seva banda, l’electròlisi produeix una petita “cremada”, una galvanització al teixit tractat que tindrà un efecte regenerador/reparador i un lleuger formigueig elèctric. En ambdós casos són molèsties temporals que remeten en molt poc temps.
Les dues tècniques de fisioteràpia invasiva han de ser aplicades per fisioterapeutes degudament formats. Tal i com passa amb la resta de tècniques fisioterapèutiques, l’ideal és combinar-les per trobar el més adequat per a cada cas.