Mans de Sant

Fisioteràpia amb Cool Roller per la cintilla iliotibial

Segur que aquestes pensant “bonic nom per a una cintilla”, i no és per menys. Aquesta cinta o tendó es troba a la part més lateral de la cuixa i va des de la part superior del fèmur, creuant el genoll, fins a la part superior de la tíbia i peroné. És una expansió de teixit que s’origina en el trocànter major (os del maluc que sobresurt més lateralment) i ve de la fusió del múscul tensor de la fàscia lata, gluti mitjà i gluti major. Hi trobareu, igual que en el número anterior, breus definicions de les lesions, formes de tractar-les i prevenir-les.

Una de les funcions de la cintilla a part de col·laborar en l’abducció de la cama, és mantenir l’estabilitat lateral del genoll en la marxa. Durant el moviment de la cama en caminar o córrer, la banda es llisca entre la part anterior i la part posterior del genoll. Quan la banda passa per la part més sortint lateral del genoll, frega amb l’os i això pot provocar la irritació del tendó. Hi ha diverses causes que faciliten patir síndrome de la cintilla iliotibial: ús de calçat deteriorat, pla d’entrenament massa intens o incorrecte, superfícies molt dures i inclinades, debilitat de la musculatura abductora del maluc (especialment el gluti mig), asimetria de extremitats inferiors, hiperpronació del peu, cintilla iliotibial tibant a causa de retraccions i contractures, etc.

Símptoma freqüent és el dolor a la cara lateral del genoll, (en alguns casos es pot estendre pel lateral de la cuixa o tèbia). Apareix inicialment durant la carrera o en pujar i baixar escales, aquest dolor s’accentua en córrer en baixades o ritme més lent. En estats més avançats el dolor pot perdurar fins i tot en repòs.

En la seva forma més lleu, el tractament pot ser l’aplicació de fred tres vegades al dia, i relatiu repòs (disminució de la intensitat de l’entrenament), per baixar la inflamació. Acudiu al fisioterapeuta, ell pot aplicar tècniques molt efectives de fisioteràpia per baixar la irritació així com alliberar la tensió dels teixits amb un bon massatge. Realitzar estiraments de la cinta iliotibial així com dels quàdriceps, isquiotibials i flexors plantars ajudarà a la seva recuperació; també realitzar propiocepció i potenciació de la musculatura glútia.

Amb aquesta lesió resulta molt efectiu aplicar tècniques de fisioteràpia com el massatge amb fred a la zona així com relaxar els teixits tous adjacents. Per poder aplicar el massatge en fred o criomassatge pot ser molt útil disposar d’algun objecte molt fred amb el qual puguem fer-nos massatges. Hi ha una eina anomenada Cool Roller que és ideal per fer automassatge amb aplicació de fred.

Per evitar els motius que causen aquesta lesió és important tenir en compte els mateixos aspectes que en les patologies anteriors; estiraments, terreny, etc

 Massatge amb fisioterapia amb Cool Roller a Sant Cugat

Articles recents

Skip to content