Mans de Sant

Exercicis de fisioteràpia per evitar lesions davant l’ordinador

El 75% de les persones que treballen davant de la pantalla de l’ordinador durant més de 8 hores, pateixen algun tipus de problema musculoesquelètic, derivat dels errors o inadaptacions del lloc de treball, segons han explicat els fisioterapeutes en el videoconsell a campanya 12 mesos, 12 consells de salut. Mans de Sant com a centre de fisioteràpia col·legiat es vol fer ressò d’aquestes recomanacions.

Dins de la campanya recorden que el manteniment i repetició en el temps de males postures a l’hora de conduir, descansar oa l’oficina, espai en el qual transcorre la major part de la jornada diària, són un dels problemes més freqüents i que més lesions de tipus musculoesquelètic produeix. En aquest sentit, els fisioterapeutes alerten d’alguns dels errors més comuns que cometem en el lloc de treball, com ara fer trucades de telèfon, valent-nos del nostre espatlla per sostenir el dispositiu, o tenir la pantalla de l’ordinador a una distància inadequada, en una posició massa alta, o amb un angle de gir inadequat.

Per evitar que aquests mals hàbits puguin produir lesions, és recomanable acudir a un professional fisioterapeuta que pugui pautar al treballador diferents exercicis terapèutics que pugui realitzar diàriament en l’entorn de treball. Es tracta d’exercicis senzills que han de tenir un doble objectiu, relaxar la musculatura mitjançant estiraments, i enfortir la part atrofiada com a conseqüència de mantenir la mateixa postura durant llargs períodes de temps.

Una altra de les recomanacions dels fisioterapeutes per evitar lesions derivades de les males postures a la feina, és mantenir una bona ergonomia en el lloc de treball, aconseguint que cada treballador adopti un paper actiu, prengui consciència de la importància de les bones postures i es responsabilitzi de la seva salut laboral. En concret, és important que la pantalla de l’ordinador es col·loqui just al davant de l’empleat, en el cas que es treballi amb ordinador de taula. Si s’utilitza ordinador portàtil és recomanable utilitzar un teclat extern i col·locar la pantalla de manera que quedi elevada i es mantinguin les distàncies com si d’una pantalla fixa es tractés.

Els fisioterapeutes aconsellen utilitzar coixinet

Un altre dels elements a tenir en compte és el ratolí, que és un dels accessoris més complicats d’adaptar per aconseguir una ergonomia adequada, a causa de la gran variabilitat antropomètrica de la mà. Per evitar lesions al canell que poden estendre fins i tot fins al braç, els fisioterapeutes aconsellen utilitzar un coixinet i que el ratolí sigui sense fil. En el cas del teclat de l’ordinador, caldria col·locar-lo de manera que quedi recolzat sobre la taula, permetent que el canell aquest en una posició neutra. A més, és aconsellable que la taula en què es trobi l’ordinador, es trobi a una alçada que permeti al treballador estar assegut sense haver de flexionar els colzes més de 90 graus.

Finalment, és fonamental que la cadira en la qual es treballa permeti variar l’altura i inclinació tant del suport com del seient. Així, el suport hauria d’oferir un suport a la zona lumbar i l’alçada correcta a què col·locar el seient seria aquella que permeti posicionar els genolls i els malucs en un angle de 90 graus i no s’ha d’abusar del temps d’ús de la cadira, i que s’han de realitzar descansos per moure el cos i alternar diferents postures que permetin al treballador estar assegut de forma dinàmica.

 Els fisioterapeutes donen consells a Sant Cugat

Articles recents

Ves al contingut