El Criomassatge Terapèutic en Sec (CTS) té unes característiques diferencials respecte a altres tipus de massatge terapèutic-esportiu manual. A Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de Sant Cugat del Vallès, som els creadors d’aquesta tècnica.
La primera característica a destacar és que l’agent fred és present amb els avantatges que això comporta. La segona característica és que es poden fer diverses manipulacions diferents estimulant al mateix temps i uniformement un gran nombre de receptors cutanis, la qual cosa provoca una relaxació immediata en la musculatura. La tercera característica és que tant la crioteràpia com el massatge profund es combinen aconseguint un efecte relaxant, descontracturant, antiespasmòdic i antiinflamatori en un breu espai de temps.
Quan apliquem el Cool Roller, la sensació que es té en el mateix instant és de fred, pressió moviment i relaxació-alleujo, a mesura que va avançant la teràpia això és als 30-40 segons, l’efecte del fred gairebé no es nota i va deixant pas de manera gradual a una sensació de moviment, relaxació-alleujo i pressió. A continuació intentaré explicar perquè es produeixen aquesta correlació de sensaciones.al iniciar el massatge, s’estimulen els receptors de temperatura, pressió gruixuda, i moviment, aquests estímuls viatgen a través del sistema antero lateral (transmet sensacions de dolor, temperatura i de pressió i tacte groller).
També, durant i a l’inici del massatge, s’estimulen els receptors que s’adapten ràpidament, són els receptors de velocitat de moviment o fásicos ja que aquests només s’estimulen quan canvia la potència o intensitat de l’estímul, el nombre d’impulsos que transmeten està relacionat directament amb la velocitat al fet que es produeix el canvi com per exemple els corpuscles de Pacini que s’estimulen durant uns mil·lisegons quan s’aplica una pressió brusca, després l’excitació desapareix encara que la pressió continuï.
En aquest inici del tractament són especialment rellevants els corpuscles de Meissner ja que s’adapten una fracció de segon després d’haver estat estimulats. Els corpuscles de Merkel que transmeten un senyal fort inicialment però que s’adapten parcialment i després transmeten un senyal més feble que continuarà durant el tractament ja que transmeten les sensacions d’un estat estable produït pels objectes aplicats a la pell, així mateix destacar els òrgans diana del pèl que s’adapten fàcilment i que detecten sobretot el moviment dels objectes situats en la superfície corporal o que es posen en contacte per primera vegada amb el cos, els corpuscles de Kraus també s’adapten molt ràpidament a l’inici del massatge per a anar adaptant-se en pocs minuts. (1)
Després durant el tractament es comencen a estimular més els receptors de moviment i pressió ,els estímuls viatgen sobretot a través del sistema de les columnes dorsals-lemnisco intern ja que les maniobres són molt més concretes: canvien d’intensitat, de pressió i de velocitat .Quan el tractament està més avançat s’adapten els receptors tònics per exemple els impulsos procedents dels fusos musculars i de l’aparell de Golgi dels tendons i alguns receptors tàctils com les terminacions de Ruffini i els discos de Merkel.
Durant el tractament són especialment rellevants els òrgans terminals de Ruffini, aquestes terminacions s’adapten molt poc i per això són importants per a senyalitzar els estats estables de deformació contínua de la pell i els teixits profunds com els senyals de tacte i de pes continu i les sensacions de pressió. En CTS se solapen tota una sèrie de receptors tàctils especialitzats com els corpuscles de Meissner, els receptors en cúpula de Igoo o de Merkel, els receptors del pèl, els corpuscles de Pacini, les terminacions de Rufini i els corpuscles de Kraus..