Mans de Sant

Cuidar el cos amb exercici físic

Hi ha èpoques de l’any, i després de l’estiu n’és una, en la qual moltes persones prenen consciència de la necessitat de posar-se una mica en forma i passar a fer una vida més saludable, lluny dels excessos habituals de les vacances. També el fet que a l’estiu es relaxen els costums i, molta gent agafa alguns quilos de més, és el detonant per decantar-se per cuidar-se en molts sentits, fent exercici i apostant per una alimentació més sana.

Un dels motius pels quals és aconsellable fer exercici i posar-se en forma és que, amb aquestes activitats, el cos s’estabilitza i es tonifica. Permet reduir alguns possibles mals i prevenir-ne d’altres. Pot col·laborar en disminuir el risc de la diabetis, regula la tensió arterial, redueix l’osteoporosi, reforça els nostres ossos i també és bo per combatre

el restrenyiment. A més, ajuda a mitigar l’estrès, ens millora l’estat d’ànim i pot ajudar en les persones que pateixen ansietat. Fer esport, en molts casos, pot ser un remei davant de tot això.

Moltes de les malalties del cor tenen una relació molt directa amb la vida sedentària de les persones. La manca d’exercici pot incidir decisivament en el risc de patir malalties cardiovasculars i metabòliques i, per tant, posar-se en forma és un motiu prou important i una determinació que a la llarga resulta ser molt positiva. A més, ens ajuda a mantenir la ment tranquil·la i en calma. Una altra circumstància que cal destacar és que també afavoreix al nostre sistema nerviós.

Un dels aspectes que cal recordar és que l’exercici contribueix a atenuar el cansament. Encara que pugui semblar una contradicció, la realitat és que mentre ens exercitem, la nostra ment desconnecta de les tensions diàries i dels problemes i, una bona execució, ajuda a combatre el cansament. Per a molta gent, el fet d’anar una estona al gimnàs o anar a córrer, suposa un alliberament després d’una dura jornada de treball.

L’exercici pot actuar sobre nosaltres com a bàlsam i anul·lar la fatiga. Ens aporta energia i ens permet anar augmentant la nostra resistència, enfortint el cor i també incrementant el nivell d’endorfines, que són algunes de les substàncies, elaborades pel mateix cos, que ajuden en el nostre benestar i que també són actives a l’hora de combatre el dolor.

Mentre es corre per la cinta o es fan exercicis amb els pesos, cal estar concentrats i, per tant, la ment es concentra en el que toca i les problemàtiques que genera la mateixa vida queden aparcades per uns moments. L’exercici fomenta el creixement neuronal i el treball que es fa en aquestes circumstàncies també resulten ser positives en el futur.

Hem de tenir present que l’exercici que realitzem quan ens proposem posar-nos en forma és una acció que afavoreix cremar el greix del nostre cos i, per tant, és beneficiós de cara al nostre metabolisme, pel fet que ens permet també continuar cremant-les quan no estem fent exercici.

Una millora que s’experimenta amb l’exercici regular és el de la fortalesa funcional, és a dir, la que permet afrontar algunes activitats ordinàries i a les que no donem importància, sense cap mena de dificultat, com poden ser recollir un objecte que ens ha caigut a terra o a d’altres tan rutinaris aixecar-nos d’una cadira.

Altres motivacions que ens poden convèncer de cara a iniciar una etapa nova, fent exercici amb el repte de posar-nos en forma és que és una activitat que pot incidir en els nos- tres moviments. Tenir una flexibilitat ideal, especialment quan anem col·leccionant anys, és un bon antí- dot per fugir de l’engarrotament de les articulacions i, a més, contribueix també de cara a disminuir les possibilitats de l’aparició de dolors o inflamacions que podem associar a alguns trastorns com poden ser l’artritis.

Segons els experts, el costum de fer exercici de manera constant també pot afavorir tot el que envolta la son. Ens ajuda a dormir millor i a fer-ho més ràpidament i fugint de l’insomni, i també ens pot possibilitar el fet de dormir les hores que més ens corresponen.

Altres motius que assenyalen els experts quan s’aconsella complir activitats físiques és que les persones actives viuen més anys que les persones inactives. Estar en forma en aquest apartat ens permet tenir més autonomia per fer les tasques de la vida diària i fomenta una millor capacitat per enfrontar-se als reptes quotidians.

I un component que pot anar relacionat amb l’esport o l’activitat física és el de les possibles relacions socials que es van establint. Practicar un esport d’equip, per exemple, o unes classes en grup, ens poden imbuir de valors positius, com poden ser la constància, la cooperació o l’afany de superació.

No cal abusar i, si no estem gaire acostumats a una activitat o exercici físic molt regular, és important assessorar-nos amb professionals.

 Exercici físic necessita la fisioteràpia i sant cugat

Articles recents

Skip to content