Mans de Sant

Consells dels fisioterapeutes per evitar caigudes

Les caigudes, algunes d’elles a la pròpia llar, provoquen molts problemes de salut, especialment entre la gent gran. En aquest sentit, des de Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de Sant Cugat, volem recordar la importància de mantenir una bona forma física que, unida a una correcta alimentació i un bon descans, afavoreix un envelliment sa i segur. Per aconseguir-ho, els fisioterapeutes recomanen unes senzilles pautes que s’enfoquen, d’una banda, en la creació d’entorns segurs a la llar per prevenir caigudes, i, d’altra banda, en el foment de l’activitat física en persones grans.

7 exercicis per poder fer a casa

Aquests són els exercicis que es proposen, adaptables en funció de l’estat de salut de cada persona:

Exercici amb una cadira: l’usuari es col·loca darrera d’una cadira que serveix com element de suport i aixecarà alternativament les puntes dels peus i els talons. Una variant consisteix en aixecar els genolls, intentant portar-los per sobre de la cintura, mantenint una cama al terra com a punt de suport.

Extensions laterals: subjectats a la mateixa cadira, o a un altre element de seguretat, la persona elevarà lateralment la cama, en paral·lel al cos. L’objectiu és portar la cama fins on sigui possible, tot i que amb pràctica s’anirà guanyant força progressivament.

Estiraments frontals: asseguts a una cadira, l’usuari aixecarà alternativament les cames, tractant de mantenir-les rectes i estirades. És important intentar bloquejar el genoll i mantenir recolzada a terra l’altra cama. Aquests exercicis es poden adaptar a les necessitats i capacitats de cada persona.

Seure i aixecar-se: és un dels exercicis més senzills, però també dels més complicats quan es pateixen dificultats de mobilitat. Consisteix, senzillament, a seure i aixecar-se d’una cadira, tractant de recolzar els braços el menys possible, tot i que també es poden fer servir els braços com a ajuda, si cal. És important que una altra persona supervisi aquest exercici si l’usuari pateix marejos o dificultat per mantenir l’equilibri.

Entrenar l’equilibri: parlant d’equilibri, mantenir aquesta funció és de summa importància per evitar caigudes, i es pot entrenar aixecant alternativament una cama, mentre es manté l’altra recolzada a terra. A diferència de l’exercici similar amb cadira, en aquest cas s’ha de fer sense un element de suport, atès que l’objectiu és aconseguir que la persona es pugui sostenir sobre una cama sense recolzar-se en cap superfície.

Caminar de costat: l’objectiu d’aquest exercici és caminar d’una forma una mica diferent de com es fa habitualment, i que resulta més complexa, però que contribueix a millorar l’equilibri i entrena la mobilitat. Consisteix a donar passos laterals, recolzant-se en una taula, cadira o paret si és necessari per mantenir l’equilibri. És important verificar que no hi hagi obstacles que puguin portar la persona a colpejar-se. Per realitzar aquests exercicis és important crear un entorn segur, eliminar obstacles i, si cal, comptar amb una persona de suport i supervisió.

Crear entorns segurs a casa

Els fisioterapeutes alerten del perill que suposa deixar coses que bloquegen els llocs de pas, com entrades a habitacions o el passadís de casa. Cal intentar que no hi hagi roba a terra, elements de decoració, mobles o cables solts amb els quals una persona podria caure.

Els fisioterapeutes recomanen també subjectar les catifes per evitar que llisquin. Si cal, fins i tot s’hauran d’enretirar, ja que les puntes i algunes zones poden quedar aixecades pel desgast propi de la catifa. També és important que la persona gran porti calçat tancat antilliscant a casa per evitar relliscades, i que es faci revisions oculars almenys una vegada a l’any per poder tractar qualsevol problema que impedeixi una correcta visió. Si cal, es recomanarà que la persona utilitzi un bastó o caminador, així com elements de suport a la dutxa o a les habitacions.

És aconsellable que tots els elements d’ús quotidià estiguin a l’abast de la mà per evitar utilitzar escales, que incrementen el risc de patir una caiguda. Amb aquests consells i exercicis, la llar i el dia a dia seran més segurs per a la gent gran gràcies a mesures molt fàcils d’implementar i que, a més, ajuden a mantenir un estil de vida saludable i el més autònom possible.

 Els fisioterapeutes recomanen treballar l’equilibri a Sant Cugat

Articles recents

Skip to content