Prop del 40% dels espanyols té previst passar uns dies en la costa durant juliol i agost. Es tracta de passar-ho bé, divertir-se i gaudir d’uns dies de relax. Per això convé adoptar unes certes precaucions davant costums molt estesos entre la població, que comporten riscos. Els fisioterapeutes, com Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de Sant Cugat, ofereix tres recomanacions bàsiques, amb l’objectiu que l’estada a la platja sigui saludable i plaent:
Evita les capbussades imprudents. Un accident en l’aigua pot provocar una lesió medul·lar o un traumatisme cranioencefàlic. Cal extremar les mesures de precaució, especialment amb els nens.
Les capbussades en platges, piscines, rius i pantans són molt més perilloses del que pensem. A Espanya es produeixen entre 800 i 1.000 lesions medul·lars a l’any. Prop del 4% d’elles estan produïdes per aquesta imprudència, una de les primeres causes, al costat de les caigudes i els accidents de trànsit.
Per això, mai has de tirar-te a l’aigua en zones en les quals desconeguis la seva profunditat o on hagi pogut variar, com ocorre moltes vegades en rius i pantans. Cal entrar amb cura i de manera progressiva, caminant. En qualsevol cas, els fisioterapeutes madrilenys desaconsellen llançar-se des de trampolins o roques si no es compta amb una preparació prèvia adequada.
En segon lloc, cal saltar a l’aigua amb els braços estesos, perquè protegeixin el cap i el coll.
No corris descalç. Els fisioterapeutes animen a tota la població a desenvolupar activitat física o esport durant les seves vacances, en funció del seu estat, i a mantenir aquest hàbit la resta de l’any.
No obstant això, encara que és una pràctica molt comuna, córrer descalç sobre la sorra pot sobrecarregar el tendó d’Aquil·les i disparar la probabilitat de sofrir fasciïtis plantar. Fins i tot, realitzar caminades durant diversos quilómetros per la sorra sense el calçat adequat cada dia també pot tenir conseqüències desagradables.
Aquest canvi no té les mateixes conseqüències en els nens, amb un peu flexible encara, que en adults, amb un peu rígid; aquests últims, pateixen freqüents problemes a l’estiu. De fet, al setembre augmenten de manera exponencial les consultes de problemes relacionats amb el peu com a fasciïtis en les clíniques de fisioteràpia i podologia.
El córrer descalços arran de mar té més impacto sobre el sistema musculoesquelètic que si es fes pel camp, a causa del baix nivell de compactació de la sorra de platja. D’altra banda, atès que és un terreny irregular, córrer descalç en la sorra implica el risc de sofrir problemes lumbars, esquinços, periostitis tibial (dolor en la part interna de la tíbia) o fractures per sobrecàrrega.
Afegeix que les platges, generalment, tenen peralt, de manera que una de les teves cames haurà de fer més esforç que l’altra a causa d’aquesta inclinació del terreny. I que moltes vegades hi ha petxines o pedres en la riba, la qual cosa incrementa la possibilitat que sofreixis ferides en córrer descalç.
Per això has de mantenir el principi de progressió i triar un terreny adequat si penses dedicar al running una part de les teves vacances, usant sempre un calçat adequat.
També, és aconsellable que no caminis amb xancletes tota l’estona i alternacions amb una altra mena de calçat que et subjecti el peu (sabates o esportives).
Massatges de carrer. Un altre costum estès durant les vacances és la d’acudir a massatges de carrer en platges o en ciutats. Aquesta pràctica té dos riscos importants:
Patologies. Si tens un problema de salut has d’acudir a un professional sanitari, que compta amb la formació i amb les instal·lacions necessàries per a tractar-lo. Si sofreixes una patologia i acudeixes a un massatgista de carrer, sense la preparació deguda, corres el risc d’empitjorar la teva malaltia.
Higiene. Només has d’acudir a llocs que guardin les condicions mínimes d’higiene: que tinguin rentamans, que el massatgista netegi els aparells i superfícies de la seva instal·lació entre clients, etc. Si no, és probable que pugui contagiar fongs, herpes, etc. d’una persona a la següent.