Mans de Sant

Ciclisme sense lesions amb l’ajuda de la fisioteràpia

Aquest mes s’ha celebrat el 110è Tour de França, la carrera ciclista que més expectació desperta al nostre país i que, aquest any, té a més un al·licient especial amb la sortida i les primeres etapes per les carreteres del País Basc. Una ocasió extraordinària per gaudir d’un espectacle esportiu i social que mou l’afició ciclista d’arreu del món.

L’efecte del Tour també es nota a les nostres carreteres, que, amb l’arribada del bon temps i les vacances, veiem com s’omplen de ciclistes amateurs per gaudir de rutes actives. Des d’un punt de vista fisiote- rapèutic, ens sembla una pràctica esportiva excel·lent que, com totes, també val la pena fer-la amb la suficient preparació i precaució per evitar lesions.

El ciclisme és un esport molt practicat a Catalunya, tant el de carretera com el de muntanya. En ambdós casos és un esport de caràcter repetitiu, amb els gestos característics associats al pedaleig, la postura, la velocitat…sobre els quals també afecten la superfície de la pràctica, sigui asfalt o terreny natural. En aquest sentit, algunes de les precaucions que cal prendre es destinen a preparar el nostre cos i que no pateixi per culpa d’aquesta repetitivitat pròpia de l’esport.

Lesions habituals dels ciclistes

Les lesions més habituals que pot generar la pràctica del ciclisme són al genoll (pel moviment continu de flexió sobre el pedal), al peu (per la pressió que es genera durant el pedaleig), l’esquena (per forçar alguna posició que pot afectar la zona lumbar) i les cer- vicals (per una mala postura sobre el seient de la bicicleta). Algunes d’aquestes lesions poden tenir a veure amb el condicionament de l’eina bàsica d’aquest esport, la bicicleta. És clau que l’esportista tingui sempre un bon acoblament postural, amb el seient a l’alçada correcta i el manillar també adaptat a les seves necessitats. Aquest ajustament mecànic és fona- mental per evitar riscos innecessaris i ens farà gaudir més de l’experiència.

Com a consell també genèric, el ciclisme requereix una bona forma física global per ser practicat. Si només el practiquem de manera puntual ara que arriben les vacances i el bon temps després d’un període sedentari, és recomanable passar abans pel gimnàs i treballar amb dispositius per tal de preparar la sortida a la carretera. El consell de la teva o el teu fisioterapeuta també servirà per fer un bon escalfament previ i per recordar-te que les sessions posteriors et serviran per recuperar i evitar càrregues.

 Per fer ciclisme cal consultar el fisioterapeuta

Articles recents

Skip to content