Mans de Sant

Reescalfament després de l’aplicació de fred

Després d’una aplicació de fred, la part del cos refredada comença a escalfar-se gràcies a la conducció de la calor des de l’atmosfera, dels teixits veïns, els teixits profunds i la circulació de la sang. El reescalfament no ha d’entendre’s en aquest cas com un escalfament excessiu. Així actuem en Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de referència a Sant Cugat.

En general el reescalfament és més lent en els teixits profunds, i quan l’aplicació de fred ha estat més prolongada. Els mesuraments de temperatura realitzades a dos centímetres de profunditat i menys han mostrat un augment gradual al cap de deu minuts de massatge amb gel, mentre que la temperatura a profunditats de 3-4 cm continuen descendint durant 50 minuts.

La temperatura cutània va ser igual en tots dos casos, però la temperatura a 4 cm de profunditat va descendir més del doble amb el massatge amb gel durant 15 minuts. Aquesta diferència en la temperatura dels teixits profunds reflecteix la major conducció calòrica produïda per una aplicació de fred més prolongada.

En els teixits que envolten l’àrea on s’aplica el fred també descendeix la temperatura encara que no en la mateixa mesura que en l’àrea refredada directament. Des dels teixits adjacents, la calor és conduïda cap als teixits refredats, i el grau de refredament resultant està en relació amb la distància que els separa de l’àrea on s’aplica el fred.

Vistes així les coses succeeix com si a mesura que el teixit és aplicat en la superfície d’un teixit des de les zones profundes i adjacents a aquest, es transmetés calor, com tractant de reemplaçar la calor perduda per la modalitat usada per a refredar; això determina un gradient tèrmic.

La conducció de calor contínua una vegada cessada l’aplicació. La calor prové tant de l’atmosfera com dels teixits més calents de la profunditat, i és conduït a l’àrea més refredada. Això explica el refredament ràpid, progressiu de l’àrea cutània refredada, i del descens suau que s’observa en la temperatura dels músculs durant algun temps després de conclosa l’aplicació.

 Aplicació de Cool Roller al peu

Articles recents

Skip to content