Mans de Sant

Fisioteràpia amb punció seca a Mans de Sant

La punció seca és una innovadora tècnica fisioterapèutica que utilitza agulles d’acupuntura per tractar certes malalties, especialment la síndrome de dolor miofascial. En Mans de Sant durant els últims mesos, un grup de fisioterapeutes s’han format en aquesta nova tècnica per oferir aquest nou servei de fisioteràpia als nostres pacients. Al final, al centre de fisioteràpia de referència a Sant Cugat del Vallès sempre es busca l’objectiu d’aconseguir la recuperació completa de les persones que ens visiten. Per això, la innovació en Mans de Sant és constant tant pel que fa a la maquinària que s’incorpora com Physium, Indiba, ones de xoc, Thumper o Normatec, entre d’altres, com les tècniques que s’afegeixen per tractar els pacients de la millor manera possible.

La punció seca es defineix com una tècnica semi-invasiva perquè les agulles penetren la pell a la recerca del punt gallet, que és el causant del dolor miofascial, per pressionar-lo, desactivar-lo i acabar amb el dolor. Per trobar-lo, l’estimulació del múscul és vital, ja que si es produeix dolor això suggereix que hi ha un punt gallet. L’agulla es pot considerar una extensió dels dits del fisioterapeuta, una tècnica palpatoria més, gràcies a l’efecte “vareta”: l’agulla permet apreciar els canvis en la fermesa dels teixits travessats.

Per entendre exactament per a què serveix la punció seca, hem d’aprofundir en la síndrome del dolor miofascial i, per a això, cal definir-ne les causes: els punts gallet. Són zones del múscul febles i amb gran sensibilitat a la palpació. Es produeixen quan les sarcómeras (zones de les fibres musculars on es contrau el múscul) queden permanentment en contracció per l’alliberament contínua de l’acetilcolina, que impedeix la relaxació de les fibres i disminueix el flux de sang.

Dues tècniques de punció seca

Pel que fa a la metodologia, hi ha dues tècniques de punció seca:

Punció superficial: S’introdueix l’agulla a una profunditat màxima d’un centímetre en el teixit cel·lular subcutani, sense arribar a penetrar en el múscul. Després de la punció, es realitza tractament conservador sobre el punt gallet, que eleva el llindar del dolor i facilita el tractament.

Punció profunda: Les agulles s’introdueixen fins a arribar al punt gallet, de manera que la mida de l’agulla va en funció a la profunditat del múscul on aquest es trobi, i posteriorment s’estimula (introduint i traient-la o fent-la girar). Posteriorment es fa servir un altre tractament superficial.

 Tractament de punció seca amb fisioterapia a Sant Cugat

Articles recents

Ves al contingut