Mans de Sant

Efectes analgèsics del massatge en fred

Les aplicacions de fred i del massatge per a obtenir analgèsia s’han realitzat empíricament des dels temps més remots. En alguns casos el dolor pot reduir-se en combatre els espasmes musculars secundaris. En Mans de Sant, el centre de fisioteràpia de referència a Sant Cugat, els massatges amb fred es realitzen donis de fa uns 30 anys. A més, el gerent d’aquesta clínica ha creat i patentat CoolRoller, la primera eina de Criomassatge Terapèutic en Sec.

En quadres tensionals, l’aparició de dolor es relaciona amb l’existència d’un cert grau d’isquèmia, per la qual cosa la hiperèmia produïda pels estímuls tèrmics contribueix a la seva disminució. En efecte s’ha demostrat que el aumentodel flux sanguini per sobre dels 30 ml per 100 gr de teixit comporta una reducciónde dolor.

Aquest augment del flux sanguini permet l’arribada de nutrients a la zona patològica, la qual cosa afavoreix els processos de reparació tissular i contribueix a eliminar dels teixits alterats, substàncies com a prostaglandines, bradicinina i histamina, implicades en la gènesi del cercle dolor-espasme-dolor.

Amb el Cool Roller Criomassatge obtenim un flux de sang major ja que mitjançant l’efecte mecànic del massatge profund aportem vasodilatació i amb l’efecte fred una vasoconstricció, per tant sembla que apliquem al mateix temps una teràpia de freda-calor i d’aquesta manera aconseguim una hiperèmia considerable en la zona tractada.

Altres teories apunten la possibilitat que el fred i el massatge actuïn com un contra irritant, modificant la sensació dolorosa pel mecanisme de “gatecontrolsistem” de Melzack i Wall.

Articles recents

Ves al contingut