Mans de Sant

Educació postural a la feina amb fisioteràpia

A aquestes alçades pràcticament ja tothom ha tornat al seu lloc de treball després de l’estiu. Amb més o menys dies de teletreball, gairebé totes les empreses ja han tornat a les dinàmiques presencials. Pensem que val la pena sempre recordar aquells aspectes que condicionen el treball d’oficina, que també té els seus riscos laborals.

El principal perill per a la nostra salut en llocs de treball sedentaris és la manca d’activitat física. Encara que no ho sembli, estar assegut és una activitat crítica. Qualsevol posició que s’ha de mantenir durant llargs períodes de temps implica, per força, possibles problemes de salut i cal prevenir les conseqüències. Des d’aquest punt de vista, cada treballador ha de saber valorar quines posicions o activitats pot realitzar durant el seu treball i, a partir d’aquí, fer les pauses d’exercici necessàries per mobilitzar les articulacions i activar la musculatura.

El sedentarisme perllongat pot tenir com a conseqüència, entre d’altres, atròfia muscular, limitació de rang de moviment articular i, sobretot, alteracions metabòliques que produiran limitacions severes a la capacitat d’exercici. Hem de pensar que les persones estem

“programades” per ser actives. Estar més de 6 hores al dia inactiu contribueix al desenvolupament de malalties cardíaques, diabetis, osteoporosi, obesitat, etc.

Els estudis científics actuals suggereixen sumar aquestes pauses actives a la feina als 150 minuts d’activitat física a la setmana que aconsella l’Organització Mundial de la Salut. La recomanació general és fer una pausa activa cada 45 minuts. Aquestes pauses han de

tenir una durada d’uns 10-15 minuts i han de servir per aixecar-se o asseure’s a la cadira, caminar, estirar els músculs de les cames, braços i columna vertebral i, si és possible, exercicis per tonificar la musculatura de braços i cames.

Encara hi ha entorns de treball on fer aquests exercicis pugui estar “mal vist”. En canvi, està demostrat que les empreses que realment valoren la productivitat, saben que els treballadors actius que cuiden el seu cos arriben a augmentar un 25 % el seu rendiment,

disminuint les baixes laborals fins a un 40%. Per aquest raó una empresa que inverteix en fisioteràpia pot ser una empresa amb millor rendiment laboral. Els efectes positius fan que la inversió sigui beneficiosa també perquè contribueix a un ambient laboral més positiu i sa.

Articles recents

Skip to content