Mans de Sant

Consells pràctics a l’hora d’anar a dormir

A Mans de Sant, el centre de fisioteràpia i a domicili de Sant Cugat ens preocupa la salut i el descans del nostre pacients. Per això, us expliquem alguns consells pràctics a l’hora d’anar a dormir.

Estirats boca per amunt: Si estem ajaguts boca per amunt amb les cames estirades i ens posem les mans a sot de la zona lumbar, podem notar una certa curvatura. Quan flexionem un genoll, aquesta curvatura disminueix una mica, i si flexionem les dues cames, encara més. Per tant, d’aquí podem extreure que, si dormim boca per amunt, hauríem de tenir els genolls lleugerament flexionats, per tal que la zona lumbar reposi millor. Una manera de mantenir les cames flexionades sense cansar-nos és amb l’ajuda d’un o dos coixins col·locats sota el plec dels genolls. Aquesta postura, però, no convé als qui hagin estat sotmesos a una cirurgia de genoll recentment.

De costat: De costat, ens podem posar amb una cama estirada i l’altra flexionada, o bé amb les dues cames flexionades amb un coixí entremig, per tal d’evitar el xoc dels genolls entre si.

De bocaterrosa: Si ens col·loquem de bocaterrosa, al cap d’una estona la zona lumbar ens quedarà adolorida. A més, amb el coixí, el cap adopta una postura d’inclinació i rotació bastant forçades, i aleshores augmenta la curvatura lumbar. Per disminuir-la, hauríem de col·locar un coixí a nivell de la zona de la pelvis. Podríem dir que aquesta és la pitjor posició o, més ben dit, la menys ergonòmica.

Segons la postura que adoptem per dormir, cal que realitzem algunes adaptacions. Quan ens hem d’aixecar del llit, no ho hem de fer de cop. Primer hem de flexionar els genolls i posar-nos de costat, i tot seguit hem de deixar caure les cames del llit alhora i incorporar-nos en bloc.

No hem d’esperar que el cos ens demani d’estirar-nos perquè llavors voldrà dir que la musculatura ja està fatigada.

Quin és el coixí per dormir?

Aquell queet manté el cap ben alineat amb el tronc. Es tracta que quan ens estirem boca per amunt amb el coixí a sota del cap, els narius (forats del nas) ens quedin mirant cap als peus; això voldrà dir que l’alçada del coixí és adequada. En canvi, el coixí és massa baix si els narius miren cap el sostre, i massa alt si miren cap al pit.

És realment útil el coixí cervical, quan viatges amb avió o amb cotxe? Si que pot ser molt útil per tal de no adoptar una posició forçada de rotació, inclinació o flexió.

 Consells dels fisioterapeutes per dormir a Sant Cugat

Articles recents

Skip to content