Mans de Sant

Com utilitzar bé les crosses de mà

Les crosses són un element important de prevenció i recuperació en nombroses intervencions terapèutiques i, malgrat tot, no sempre les utilitzem d’una manera correcta. El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya dona una sèrie de recomanacions per fer un bon ús d’aquesta eina. Mans de Sant, com a centre de fisioteràpia de referència a Sant Cugat, es vol fer ressò d’aquests consells.

Els fisioterapeutes ofereixen recomanacions sobre la millor manera d’utilitzar crosses per evitar possibles problemes i lesions, o fins i tot caigudes.

Un dels consells més importants és que les crosses no poden servir per recolzar la part posterior del genoll sobre el mànec de la crossa, una image molt habitual. Aquesta postura molt comuna pot generar lesions al genoll perquè és una zona que no pot ser comprimida.

Si hem d’utilitzar dues crosses, el mànec ha de ser a nivell de maluc i el colze doblegat a uns 30 graus. A la pràctica, si estirem el braç, el mànec ha d’estar a l’altura del rellotge. Quan caminem amb l’ajuda de dues crosses, primer hem de col·locar la cama lesionada entre elles i, després, la cama sana, podent alternar-los si ens sentim segurs; Si només podem recolzar un peu a terra, així podrem donar un impuls endavant.

Per caminar amb una crossa única, la col·locarem al costat oposat de la lesió, lleugerament exterior per augmentar la base de suport i sempre per davant del peu. Seguir aquestes instruccions ens permetrà continuar amb la recuperació de la mobilitat sense riscos i, en cas de dubtes, el fisioterapeuta pot corregir o adaptar les eines o els consells a les característiques de cada persona.

Trucs per pujar i baixar escales

En pujar o baixar les escales, l’estabilitat pot no ser la mateixa, de manera que els fisioterapeutes fan diverses recomanacions per evitar perdre l’equilibri. Si per pujar s’utilitzen les dues crosses és aconsellable aixecar primer la cama sana i les crosses i, després, la cama lesionada. Si només es fa servir una crossa, al costat oposat de la lesió, després de la cama sana aixecaríem la crossa i la cama lesionada al mateix temps.

Per contra, en baixar per les escales, les crosses anirien primer, seguides per la cama lesionada i, finalment, ens baixarien la cama sana. Si fem servir només una crossa aniria aquesta primera, llavors la cama lesionada i la sana. Paral·lelament a aquests consells, sempre que sorgeixi dolor o es tinguin dubtes, el millor és consultar al fisioterapeuta per estudiar possibles variacions.

 Els fisioterapeutes donen consells per dur les crosses bé a Sant Cugat

Articles recents

Skip to content