Mans de Sant

7 consells per evitar les lesions en l’exercici físic

Després de més de 50 dies de confinament, hem iniciat l’activitat esportiva a l’aire lliure però cal prevenir lesions. Durant aquest dies, moltes persones han estat actives a casa seva per tal de mantenir el seu bon estat de salut, però no tothom ha pogut fer-ho.

Tant per als que han pogut fer exercici durant el confinament com per als que començaran de nou les seves rutines, hem recollit una sèrie de recomanacions del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Per evitar sobrecàrregues musculars, lesions articulars, problemes cardiorespiratoris, etc., cal prendre importants precaucions. La progressió és clau en tots els inicis. Si t’has mogut poc aquests dies no és adequat fer un canvi brusc en la dosi d’activitat diària. Si estàs habituat a la pràctica d’exercici has de tenir en compte que el cos necessita un temps d’adaptació a cada situació o nou escenari.

Les persones amb malalties cròniques, factors de risc cardiovascular o lesions, haurien de consultar amb el seu fisioterapeuta abans d’iniciar el retorn a l’activitat física. A més, hem de seguir tenint en compte certes mesures de prevenció de contagi de la Covid-19.

7 consells per evitar les lesions en el retorn a la pràctica de exercici físic

1. No descuidis el temps d’escalfament

Per iniciar la pràctica d’exercici cal preparar el cos i la ment. Deixa de banda possibles distraccions i centra’t en preparar els músculs i les articulacions per a l’exercici.

2. La durada de l’entrenament cardiovascular ha de ser progressiva en temps i en intensitat

Si no s’ha reduït molt la teva activitat física diària o el temps dedicat a la pràctica d’exercici físic durant el confinament, cal que reemprenguis la pràctica amb intensitats baixes/moderades i progressar paulatinament amb el temps. És millor dividir el temps destinat a l’exercici en dues sessions. Per exemple: millor fer 2 passejos o carreres de 15 minuts que una sola de 30 minuts.

3. L’adaptació al nou medi és necessària i requereix un temps

Encara que s’hagi pedalat en una bicicleta estàtica o amb el corró, o entrenat la carrera en un tapís rodant, les condicions no són les mateixes. No s’ha de reiniciar a l’exterior (outdoor) amb els mateixos paràmetres de temps o intensitat que es tenien a casa (indoor).

4. L’adequada planificació és essencial

Complementa els entrenaments a l’exterior amb sessions de força i mobilitat articular. El corredor no només corre, el nadador no només neda, el ciclista no només pedala, el ballarí no només balla, etc. Una bona planificació és clau per evitar problemes i cal assessorament de professionals titulats.

5. No descuidis els aspectes tècnics Córrer també requereix tècnica (com en requereix la natació). No es tracta només de posar-se unes sabatilles de running.

6. Cal seguir les recomanacions de seguretat de les autoritats sanitàries Es recomana mantenir distàncies de 20 m entre ciclistes, 10 m entre corredors i de 5 m entre persones que caminen; si fa vent és possible que calgui augmentar-les. Cal que seguiu totes les recomanacions que s’estableixin per mitjans fiables per a un desconfinament saludable sense riscos innecessaris.

7. Atura la pràctica si no et trobes bé Si es presenten signes o símptomes d’alarma com ofec, dolor al pit, mareig, pèrdua del coneixement, sensació de palpitacions, dolors musculars o articulars s’ha d’interrompre la pràctica d’exercici i consultar amb un/a professional sanitari/ària de forma immediata.

 Consells dels fisioterapeutes pels que fan esport a Sant Cugat

Articles recents

Ves al contingut