Mans de Sant

La fisioteràpia és el tractament adequat per a l’artrosi

L’artrosi és una malaltia inflamatòria crònica i degenerativa de les articulacions. Tot i que normalment està localitzada als genolls, al maluc, a les mans o a la columna vertebral, afecta especialment aquelles parts del cos que han d’aguantar pes. Està caracteritzada per la destrucció del cartílag que cobreix les zones òssies. Aquest cartílag està format per proteïnes, sucres i aigua, i l’artrosi provoca que es trenqui i es desgasti, cosa que, d’altra banda, fa que els ossos es freguin entre ells.

El dolor pot aparèixer, de manera intensa, quan se li exigeix cert esforç a l’articulació afectada. A més, quan afecta més particularment a la columna vertebral, el dolor pot arribar a ser molt intens a la zona del coll. Quina és la causa de l’artrosi? No hi ha una causa definida, però hi ha factors que estan lligat al desenvolupament de la malaltia com, per exemple, factors locals (sobrecàrregues habituals, obesitat…) o factors genètics.

L’artrosi és molt prevalent i genera un gran impacte sociosanitari i, per tant, també econòmic. L’estudi EPISER2016, de la Societat Espanyola de Reumatologia, va mostrar que la prevalença en població adulta a partir dels 40 anys és del 29 %.

La celebració del Dia Mundial de la Fisioteràpia d’enguany vol reivindicar que la fisioteràpia és el tractament adequat per a l’artrosi, atès que l’exercici terapèutic aporta avantatges en qualsevol edat.

Els exercicis han d’estar enfocats, principalment, a enfortir la musculatura local, patrons de moviments normals, moviment de les articulacions i activitat física en general.

El 80% de les persones de més de 75 anys presenten alteracions causades per l’artrosi i cal ajudar-los perquè millorin el seu benestar i qualitat de vida. Aquesta funció de la fisioteràpia és fonamental també a nivell preventiu i requereix una inversió per part del sistema de salut. Està demostrat que la fisioteràpia redueix el tractament farmacològic i, per tant, la despesa farmacèutica.

 Un fisioterapeuta fa exercicis contra l’artrosi

Articles recents

Skip to content