Per a tots els que quan ens apareix una lesió, comptem els dies que ens falten per tornar a córrer, és aquest l’article indicat. Hi trobareu, igual que en el número anterior, breus definicions de les lesions, formes de tractar-les i prevenir-les. El gerent del centre de fisioteràpia de Sant Cugat del Vallès, Mans de Sant, Ivan Alòs, exposen diferents lesions que afecten els runners.
El psoes va des de l’última vèrtebra toràcica i lumbars fins al fèmur. El múscul ilíac, per la seva banda, s’origina a la cara interna dels ossos ilíacs, avançant amb el psoes fins al fèmur. Junts són els majors responsables de la flexió de maluc o flexió del tronc; però també és un múscul postural, importantíssim per mantenir la postura alçada.
En córrer elevem les cames i constantment flexionem els malucs, de manera que els corredors tenim força possibilitats de patir aquesta lesió, especialment quan es corre en terrenys en pujada, tot i que les persones que passen moltes hores asseguts (oficinistes, conductors) també es pot veure afectats .
La zones en què apareix el dolor quan el psoes-ilíac es troba escurçat, són la lumbar, l’engonal oa la cara anterior de la cuixa. També es debilita el múscul, sentint dificultat en accions tan quotidianes com aixecar-se del llit, i passar d’assegut a estar dempeus.
El tractament de fisioteràpia a seguir pot començar per uns importants i efectius estiraments.
També podem relaxar el múscul estirant-se cap per amunt amb els malucs i els genolls en flexió, donant suport a les plantes del peu a terra. Per mantenir aquesta lesió a ratlla, un fisioterapeuta sempre ens podrà realitzar tècniques especials de fisioteràpia com massatges amb Cyriax, a part d’aplicar altres tractaments molt efectius com Indiba, Physium Multitherapy, etc, per a la seva relaxació.