Un clàssic de fi de vacances és fer plans per a apuntar-se al gimnàs o reprendre activitats esportives després del descans estiuenc.
Per a facilitar aquest procés, el fisioterapeutes ofereixen una sèrie de claus a considerar quan es torna a realitzar exercici després d’una pausa prolongada.
El primer d’aquests consells subratlla que la pràctica d’exercici físic és una forma excel·lent de mantenir la salut, però que sempre cal actuar amb prudència. Hem de ser prudents en reprendre l’exercici en el gimnàs després d’un període d’inactivitat, com poden ser les vacances.
Això es deu al fet que el període d’inactivitat podria haver reduït els nostres nivells de condició física.
Encara que mantinguem la mateixa motivació per a reprendre les activitats, és possible que no estiguem en la mateixa forma física que abans.
Aquesta disminució en la nostra condició pot augmentar el risc de lesions o d’experimentar conseqüències negatives si reprenem l’exercici amb massa intensitat.
Factors a considerar per a tornar al gimnàs
Comença amb activitats que abans no et suposaven un esforç molt alt: Si abans de les vacances en el gimnàs solies realitzar diferents tipus d’exercicis, com a activitats dirigides, i saps que toleraves millor sessions de pilates o ioga sense experimentar molta fatiga, comença per aquestes. Després, veu incorporant la resta segons el teu nivell d’intensitat.
Gaudir de l’activitat és clau: A vegades fem exercicis sol perquè “toca”, com aixecar pesos dos dies a la setmana, però no ho gaudim tant. En canvi, si hi ha activitats que realment t’agraden, com nedar, és millor començar per elles. Començar amb alguna cosa que et ve de gust farà que sigui més fàcil millorar la teva condició física al principi, ja que es gaudeix.
Deixar-te aconsellar: Qualsevol professional que treballi en un centre esportiu et dirà per on començar. Demanar consell sempre és una bona idea i pot ser molt útil per a guiar-te en el procés.
Com poden els fisioterapeutes ajudar a reprendre l’exercici?
L’experta explica que, normalment, els períodes d’inactivitat solen estar associats amb l’aparició de dolors.
Recomana que quan sentis molèsties, el primer que has de fer és consultar a un professional sanitari abans d’assumir que és normal.
Quan experimentes cruiximent o dolor muscular post-exercici, conegut com “doms”, és important parar esment a la intensitat.
Si el dolor és molt fort, és probable que t’hagis excedit en l’esforç. Cada persona té un llindar diferent; algunes persones noten cruiximent amb molt poc exercici, mentre que unes altres no.
No obstant això, si arribes al punt en què et costa baixar les escales, és un senyal que potser t’has passat i hauries de reduir la intensitat.
A més, si després de l’exercici tens dificultats per a dormir, probablement també és un senyal que no has tolerat bé l’estímul i que necessites ajustar la teva rutina.
També és molt important que quan comences a fer exercici puguis descansar bé.
Si no descanses bé, l’exercici sovint no t’asseurà bé, ja que el descans és fonamental per a la recuperació i el rendiment físic.
Més enllà del cruiximent, les lesions més comunes solen ser sobrecàrregues musculars o tendinopaties provocats per un excés de càrrega.