Reforçar el sòl pelvià amb fisioteràpia per fer esport

Updated: Aug 22, 2021

Els col·legis professionals de fisioterapeutes alerten que entre el 20% i el 51% de les dones esportistes de 25 a 45 anys pateixen d’incontinència urinària, al marge que tinguin o no fills. Així ho recull el vídeo-consell d’aquest mes de març -en el marc de la campanya “12 mesos, 12 consells de salut”-, on també s’informa que la incidència augmenta en esports d’impacte o que requereixen de gran esforç, i pot evitar-se prestant atenció als músculs que conformen el sòl pelvià. Una vegada més Mans de Sant, com a centre de fisioteràpia de referència de Sant Cugat, es fa ressò dels consells dels fisioterapeutes.


El sòl pelvià és el conjunt de la musculatura, teixit connectiu i nerviós que es troba a la cavitat de la pelvis i juga un paper molt important en el suport dels òrgans (bufeta, matriu i intestins), al tancament dels esfínters i també en la funció sexual i reproductora.

Els fisioterapeutes recomanen a les dones esportistes que treballin de manera intensa la musculatura del sòl pelvià, tenint en compte que es té més risc de patir problemes en aquesta zona si s’està embarassada , en període de postpart o s’han patit intervencions quirúrgiques a l’abdomen o la zona de la pelvis. Així, el vídeo-consell aconsella anar a la consulta del fisioterapeuta si es detecten pèrdues accidentals d’orina en fer exercici, riure, tossir o esternudar; si es té dificultat per buidar la bufeta o els intestins; si es pateix dolor pelvià, alteracions de la sensibilitat en les relacions sexuals o sensació de pes a la vagina. El fisioterapeuta ens indicarà com desenvolupar l’activitat esportiva de manera saludable amb un programa personalitzat d’exercicis.


Els fisioterapeutes recomanen a les dones esportistes que treballin de manera intensa la musculatura del sòl pelvià, tenint en compte que es té més risc de patir problemes en aquesta zona si s’està embarassada , en període de postpart o s’han patit intervencions quirúrgiques a l’abdomen o la zona de la pelvis.


A més, és aconsellable anar a la consulta del fisioterapeuta si es detecten pèrdues accidentals d’orina al fer exercici, riure, tossir o esternudar; si es té dificultat per buidar la bufeta o els intestins; si es pateix dolor pèlvic, alteracions de la sensibilitat en les relacions sexuals o sensació de pes a la vagina.


Si es pateix o es té risc de patir problemes de sòl pelvià, cal assessorar-se amb un fisioterapeuta expert, que indicarà com realitzar l’activitat esportiva de manera saludable amb un programa personalitzat d’exercicis. La fisioteràpia uroginecològica té eines per a una pràctica esportiva saludable, i l’eficàcia del tractament se situa entre el 44% i el 69%.

D’altra banda, els fisioterapeutes recordes que practicar algun esport o fer exercici físic de manera habitual és fonamental per mantenir una bona salut i prevenir malalties. En concret, es calcula que les dones que porten una vida sedentària tenen un 71 per cent més de probabilitats de desenvolupar la malaltia.

16 views0 comments

Recent Posts

See All