• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • https://www.youtube.com/channel/UCD1

© 2019 Mans de Sant 

Fisioterapia Sant Cugat

Tots les drets reservats

Avis Legal

Què és el massatge esportiu?

El massatge esportiu es caracteritza per ser un mètode de preparació dels teixits per a la competició o la pràctica d’exercici, de preparació als entrenaments, i com manteniment pre i post competició.


S’acostumen a utilitzar maniobres com amassaments de la musculatura en general, pressions intenses i / o sostingudes en zones de molta tensió (especialment, en les contractures), i també friccions enèrgiques.


Els beneficis específics d’aquest tipus de massatge són el seu efecte analgèsic, l’optimització del rendiment muscular i, per tant, la millora del rendiment esportiu; la reducció dels temps de recuperació després de fortes entrenaments o competicions, perquè redueix la fatiga i prepara la musculatura per a les properes sessions.


I el que és més important, el massatge esportiu és de gran ajuda per prevenir les lesions o per al seu tractament en fases avançades de la rehabilitació, ja que manté la musculatura en una bona condició per a l’exercici.


També ajuda a eliminar els dolors musculars i evita la formació d’adherències, desfent el teixit de mala qualitat que es forma al voltant de les cicatrius.


El massatge i les seves tècniques


Hi ha diverses tècniques que es fan servir més o menys en funció de la necessitat de l’esportista. A continuació, detallarem les característiques de cada tipus de massatge esportiu.


Massatge de preparació o precompetitiu


Serveix com a posada a punt de l’esportista, tant físicament com psíquicament. Produeix un augment de la temperatura muscular, de la circulació, de l’elasticitat, i elimina o redueix les miàlgies i zones d’adherències. És un massatge curt i no produeix dolor; es realitza minuts abans de la competició i busca estimular la musculatura, així com augmentar la seva temperatura per incrementar el to muscular i produir hipertèrmia, per aconseguir retardar l’aparició de la fatiga i prevenir lesions. Les maniobres que es realitzen en aquest tipus de massatge han de ser suaus i poc profundes, mitjançant friccions molt ràpides però sempre superficials, fins i tot es podran fer percussions en el múscul i sacsejar-lo.


Massatge de recuperació o postcompetitiu


Com massatge restaurador, facilita l’eliminació de les deixalles, disminueix la hipertonia muscular i la fatiga, i augmenta l’aportació sanguínia i l’oxigenació. S’aconsella realitzar-combinat amb crioteràpia. Cal anar amb compte perquè després d’una activitat intensa, la musculatura es troba inflamada. Per això, es realitzaran maniobres suaus i de drenatge (massatge en sentit ascendent o cap al cor). Resulta molt efectiu combinat amb estiraments. La seva funció és evitar els espasmes musculars, ajudar el cos a eliminar les substàncies de rebuig (lactat) i relaxar la musculatura.


Massatge de manteniment o entrenament


Manté el to de la musculatura, la seva elasticitat i evita la fatiga. Bàsicament ajuda a mantenir el nivell de l’activitat i reduir la tensió acumulada. És recomanable realitzar com a mínim una sessió mensual, si entrenem amb una freqüència de dues a tres vegades per setmana. Mai no haurà de rebre un massatge de descàrrega intens a menys de dos dies d’una competició, ja que al relaxar tant la musculatura redueix la seva eficiència.


Les maniobres són lentes i intenses, per tal d’arribar als teixits profunds. La seva funció és disminuir la sobrecàrrega muscular i la fatiga per així evitar lesions causades per sobreentrenament.