Mans de Sant

Per què visitar el fisioterapeuta?

El fisioterapeuta és clau en la vida de l’esportista, encara que ens recordem d’ell quan sorgeix una lesió. La seva teràpia soluciona i prevé lesions, prepara el cos i li retorna la seva normalitat. Aquests són només alguns motius per visitar-lo periòdicament, però encara hi ha més.

A tots ens agrada rebre un massatge. Aporta benestar tant mental com físic que fa que ens sentim renovats quan sortim d’una sessió. Les antigues civilitzacions com Grècia o Egipte ja feien servir el massatge com a mètode terapèutic, ja que és la millor eina per mantenir el cos a to (després de l’exercici-ci, és clar). Els beneficis del massatge són molts: permetre’ns realitzar activitats de forma molt més efectiva, recuperar-nos més ràpidament de la fatiga i disminuir la probabilitat de lesions. Hi ha molts tipus de massatge: suec, tailandès, shiat-su … En aquest article, ens centrarem en el massatge esportiu.

Alguna vegada hem patit dolors per diversos motius, ja sigui nervis, males postures, més activitat del compte… Aquests factors tan comuns en la vida provoquen tensions en la musculatura, que s’aguditzen fins a acabar traduint-se en les famoses contractures. Quan apareixen, comencen fent mal en els moviments i si no els fem cas, el dolor s’incrementa i ens limita a poc a poc el moviment. Arribats a aquest punt, vam decidir actuar. Generalment, entren en joc les pastilles, especialment el ibuprofèn. Però aquesta no és la millor mesura, ni molt menys. No cal arribar a aquest punt; rebent massatges periòdicament podem evitar aquest drama.

Els beneficis d’un massatge

El massatge del fisio té molts beneficis, tant físics com psíquics. A saber:

  • Regeneració i recuperació dels teixits. Les molèsties que sentim a la musculatura, especialment després de realitzar exercici intens, es deuen a l’acumulació de les substàncies de rebuig que alliberen les nostres cèl·lules. Aquestes substàncies causen dolor, augmenten la rigidesa i fins i tot provoquen espasmes musculars. Gràcies al massatge, s’accelera la seva eliminació, alhora que augmentem la concentració de sang a la zona, amb una major aportació d’oxigen, accelerant la recuperació dels teixits.

  • Millora de la circulació sanguínia i limfàtica. El massatge pot arribar a millorar la qualitat de la sang, ja que ajuda a augmentar el nombre de glòbuls vermells i blancs en sang. A més, reforça el nostre sistema immune, perquè en estimular el sistema limfàtic ajuda aproducir glòbuls blancs.

  • Reducció de l’estrès general. Calma l’ansietat i la depressió, millora l’humor, creant un estat de benestar. És una eina terapèutica molt efectiva per recuperar una imatge positiva de nosaltres mateixos. El massatge augmenta l’alliberament d’endorfines, opiaci natural de l’organisme que ajuda a combatre el dolor i aporta sensació de benestar. Amb el massatge s’allibera també serotonina, neurotransmissor que regula l’estat d’ànim, la son i la gana. També augmenta la secreció de dopamina, que regula la motivació, el desig i juga un paper molt important en l’aprenentatge i l’atenció.

Augment de l’elasticitat muscular. Els massatges del fisio fan que el teixit muscular sigui més elàstic i gràcies a això es redueixi la probabilitat de patir lesions. Rebre un massatge contribueix a mantenir un to correcte de la musculatura, ja que disminueix les rigideses, adherències i hipertono, entre altres.

 Un fisioterapeuta fa un massatge a un pacient

Articles recents

Ves al contingut