No et rendeixis al dolor

Actualment, s’estima que el 80% de les consultes mèdiques generals es fan per queixes de dolor i aproximadament un 30%, per dolor persistent. El dolor persistent afecta aproximadament el 18% de la població espanyola i la seva intensitat es considera entre moderada i intensa en el 12% dels casos.

S’estima que el cost econòmic que suposa el dolor persistent a Espanya és del 2,5% del PIB, aproximadament uns 16.000 milions d’euros.

En conjunt, les persones que pateixen dolor han de conviure amb ell –seria millor dir patir– al llarg de tota la seva vida. El més habitual és a les articulacions, les lumbars, al cap… a qualsevol zona del cos es pot sentir dolor. El col·lectiu de la fisioteràpia és plenament conscient de com n’és d’important la lluita per abordar el dolor, la conscienciació que el dolor persistent no és “normal” i és una malaltia a la qual hem de donar una resposta eficient.

La fisioteràpia és eficaç per al dolor

La fisioteràpia, a través de totes les seves tècniques, és una fórmula eficaç per la lluita per abordar el dolor que, a més, pot contribuir a reduir el consum d’analgèsics. Augmentar la qualitat de vida del pacient és un dels objectius de la fisioteràpia i poder-ho fer reduint el risc del consum excessiu de fàrmacs ens situa en la primera línia de la lluita per abordar qualsevol manifestació del dolor.

Aquest any està dedicat de manera especial al mal d’esquena, una de les principals causes de consulta en l’atenció primària, ja que fins a un 80% de les persones el pateixen en algun moment de la seva vida.

Afecta per igual tots els gèneres i, encara que hi ha factors que el poden provocar amb més facilitat, la realitat és que ens pot afectar en qualsevol situació. El mal d’esquena és la major causa d’absentisme laboral a Espanya i, per tant, el seu tractament és un factor estratègic que afecta el conjunt de la societat.

Quan ens enfrontem a un mal d’esquena, primer hem de consultar amb un professional sanitari quin pot ser l’origen de la patologia, un aspecte clau si aquest dolor és recurrent o de llarga durada. Un cop
tenim aquest primer diagnòstic, caldrà posar-se en mans de professionals sanitaris perquè ens orientin amb el tractament. Està demostrat que l’exercici terapèutic és beneficiós per al mal d’esquena. Per això cal posar-se en mans d’un fisioterapeuta col·legiat que gestioni el dolor amb estratègies de reentrenament muscular i educació en neurociència del dolor.

Articles recents

Ves al contingut