top of page

Què és un trencament fibril·lar

Actualizado: 3 abr 2022

El trencament fibril·lar és una de les lesions més inesperades i temudes, ja que apareix sense avisar i ens pot apartar de l’activitat durant setmanes. En les línies que segueixen, us presentem les causes i conseqüències d’aquesta lesió, així com el seu tractament i prevenció. A Mans de Sant, som especialites en els tractaments de fisioterapia per a lesions com aquestes. Ens trobaràs a Sant Cugat del Vallès.


Arribem amb les presses, no escalfem suficient perquè no hi ha temps i de sobte … Pam! Un dolor s’apodera de nosaltres sense que puguem continuar. Els trencaments fibril·lars solen ser comuns en esports de força explosiva. En el cos humà hi ha tres tipus de fibres: teixit muscular llis, teixit muscular cardíac i teixit muscular esquelètic. Per al tema que ens interessa, ens centrarem en el teixit muscular esquelètic, anomenat així pel fet que aquestes fibres formen els músculs que mouen l’esquelet


La musculatura treballa majoritàriament de forma voluntària, encara que la seva contracció pot ser voluntària o involuntària. Entenem per contracció voluntària quan per exemple volem arribar a un got d’aigua. En canvi, una contracció involuntària és quan mantenim una postura, per exemple aguantar el cap recte sense que ens caigui cap endavant pel seu pes.


El teixit muscular té quatre funcions: realitzar els moviments muscular esquelètic. Per al tema que ens interessa, ens centrarem en el teixit muscular esquelètic, anomenat així pel fet que aquestes fibres formen els músculs que mouen l’esquelet. del cos, mantenir les posicions corporals, mobilitzar substàncies en l’organisme i generar calor. El moviment de la musculatura promou el moviment dels líquids del cos, ja que per exemple, les contraccions dels músculs de les cames en caminar, estimulen la mobilització del líquid limfàtic i contribueixen a la tornada de la sang cap al cor. Finalment, durant una contracció muscular, es produeix calor, el qual és utilitzat per mantenir la nostra temperatura corporal. Durant una acció, les fibres musculars es contrauen i es relaxen, fent així possible el moviment.


Quan realitzem exercici intens, de vegades al cap d’unes hores apareixen les famoses agulletes, també conegudes com DOMS, un dolor que ve acompanyat de rigidesa, debilitat i inflamació. Es creu que pot ser degut a microroturas musculars que ocorren quan practiquem un esforç més intens del normal.


Què és un trencament fibril·lar?


Un trencament fibril·lar pot ser produïda per una contusió directa oa causa d’una contracció ràpida del múscul al mateix temps que aquest s’estira, trencant o estripant-les fibres musculars. Això passa quan s’exigeix ​​al múscul una força de contracció superior a la seva capacitat. Quan patim un trencament fibril·lar els símptomes solen ser dolor agut i localitzat, incapacitat per seguir l’activitat, i de vegades hematoma.


El dolor que produeix un trencament muscular sol descriure com la sensació de rebre un cop de pedra. Els trencaments fibril·lars són més comuns en la musculatura de la cama, especialment en el recte anterior, adductors, isquiotibials o bessons. És important saber que les fibres musculars esquelètiques tenen una capacitat de regeneració limitada, per això és importantíssim seguir un bon programa de rehabilitació.


La gravetat d’un trencament fibril·lar es caracteritza en funció de la mida d’aquesta, en què múscul s’hagi produït, l’estat general de la musculatura, l’edat de la persona, etc. Es classifiquen en funció de la mida del trencament que pot ser des mil·límetres fins a diversos centímetres. Els trencaments es classifiquen en tres graus:


Grau 1: bastant lleu. S’experimenta una molèstia dolorosa i lleugera tumefacció, però pot ser que no incapaciti l’activitat encara que sí molesti, i que quan es refredi comenci a fer mal.


Grau 2: trencament parcial. Es donarà tumefacció dolor i pèrdua de la mobilitat, incapacitat per seguir amb l’activitat esportiva i fins i tot per caminar si és a la cama.


Grau 3: trencament total del ventre muscular o de la unió amb el tendó, aparició de dolor molt intens i edema.


Quan sospitem que acabem de patir un trencament fibril·lar, el millor és aplicar gel i anar a un especialista per realitzar un diagnòstic correcte. Observant els símptomes es pot sospitar d’un trencament fibril·lar però la forma més eficaç per assegurar-se que realment s’ha produït, és mitjançant una ecografia o ressonància magnètica. Un mal diagnòstic i, per tant, una rehabilitació incorrecta poden agreujar molt aquesta lesió.


Un fisioterapia tracta un trencament fibril·lar a Sant Cugat2121 visualizaciones0 comentarios
bottom of page