top of page

Les lesions dels corredors: la fascitis plantar

Actualizado: 13 mar 2022

Córrer aporta uns beneficis innegables, tant físics com psicològics i emocionals. Però la seva cara oculta amaga sorpreses no precisament agradables, que ens poden apartar de l'activitat durant uns dies, setmanes o fins i tot mesos. Són les lesions propiciades per sobrecàrregues, esforços desproporcionats i impactes, inevitables aquests últims per la naturalesa mateixa d'aquest esport. Heus aquí una primera mostra de lesions freqüents i els seus mètodes de recuperació.


Diuen que un poll podria viatjar de Marsella a Algesires en tan sols 12 hores, en cas que pogués anar saltant del cap d'un corredor a un altre. És així. Potser l'exemple no té glamur, i pot ser que la distància i / o temps no estiguin ben calculats, però és innegable, que resulta d'allò més comú creuar-te amb runners a qualsevol hora del dia o de la nit, pels carrers de qualsevol ciutat o poble remot.


I cada vegada són més els que gaudeixen dels beneficis de la pràctica d'aquest esport: millora el sistema cardiovascular, millora el rendiment del sistema immunològic, enforteix les extremitats inferiors, i per si no fos prou, ajuda al cervell a alliberar endorfinas, aquestes substàncies peptídiques que, ens obren l'apetit, combaten la depressió, augmenten el desig sexual ... Resumint: ens fan estar on fire.


No obstant això, el running també augmenta el risc de sofrir lesions. Cal no oblidar que és un esport d'impacte (quan un dels dos peus, o els dos peus no estan en contacte amb el sòl). La intensitat de l'impacte pot ser menor o major en funció de la velocitat, el terreny sobre el qual correm i el calçat que portem.


La força de l'impacte que es produeix quan el peu entra en contacte amb el sòl, es transmet pel cos a través de l'os, el múscul, i els teixits en general. L'exercici d'impacte és beneficiós, ja que pot ajudar a prevenir l'osteoporosi estimulant la creació de massa òssia, així com millorar la força i ​​la sinergia muscular (coordinació dels grups musculars per a efectuar un moviment).


No obstant això, no tot és positiu: l'impacte és un causant d'estrès en les articulacions i facilita l'aparició de lesions. No és el cas d'altres esports, com el ciclisme, que al no tenir impacte sobre les articulacions, redueix les possibilitats de lesió. Córrer enganxa, per això ens interessa conèixer quines accions poden ajudar-nos a prevenir lesions i, en cas de sofrir una, saber què està passant i com podem actuar per a la seva rehabilitació el més aviat possible i tornar a la nostra rutina d'entrenament.


En general, molts corredors no donen suficient importància als aspectes bàsics per a prevenir lesionar-se, com escalfar abans de córrer, estirar després i mantenir-se hidratat. Aquestes són algunes de les lesions més comunes del runner i els tractaments necessaris per a una bona recuperació.


Fascitis plantar

La fàscia, o aponeurosis plantar, és un teixit gruixut amb forma triangular que es troba en la planta del peu; el seu vèrtex es localitza en el taló i s'expandeix cap endavant fins al cap dels metatarsians, creant l'arc del peu. Entre la fàscia plantar i la pell del peu trobem una capa de greix encarregat d'absorbir els impactes produïts en caminar, saltar, etc.


La fasciïtis plantar és la inflamació d'aquest teixit, bé sigui per una sobrecàrrega, un mal alineament de la biomecànica del peu, córrer sobre superfícies irregulars o costa avall, augmentar sobtadament de pes, utilitzar calçat inadequat, augment de l'activitat física , etc. Els símptomes més comuns són dolor i rigidesa en la planta del peu, especialment en la part inferior del taló. És molt característic d'aquesta lesió el dolor al matí en aixecar-se del llit, i ​​durant l'activitat esportiva.


Per a millorar els seus símptomes és recomanable fer estiraments del peu i la cama. Un fàcil i potent és posar la punta del peu en l'extrem d'un graó i baixar lentament el taló cap al sòl sense doblegar el genoll. També és aconsellable aplicar gel almenys dues vegades al dia de 10 a 15 minuts, i si pot ser, realitzant simultàniament un lleuger massatge amb gel o objecte fred. Hi ha una eina anomenada Cool Roller que és perfecta per a aquesta tasca, combina el fred amb l'automassatge de la fàscia. Un altre factor a tenir en compte és l'ús de calçat amb bon amortiment.


Un tractament que dóna molt bons resultats per a la fasciïtis plantar són les ones de xoc. Es tracta d'una màquina que realitza ones de so de gran intensitat; és a dir, aplica unes vibracions sobre el cos que recorren els teixits, exercint microtraumatismes que estimulen l'autoregeneració cel·lular. La combinació d'aquesta màquina amb el treball manual del fisioterapeuta aconsegueix un alleujament significatiu del dolor, restaurant la funcionalitat.


Com prevenir aquesta lesió? Mantenint una bona flexibilitat de la cadena muscular posterior i utilitzant el calçat adequat.


Fisioterapia amb un massatge per la fascitis plantar a Sant Cugat

107 visualizaciones0 comentarios
bottom of page