Mans de Sant

Compte amb les lesions per carregar equipatge

Comencen les vacances i amb elles els viatges. Portar amunt i avall les pesades maletes, desfer i fer l’equipatge és un dels pitjors moments d’aquests desitjats moments. Sempre que viatgem hem de tenir molt clar quin tipus d’equipatge és el més adient per a les nostres necessitats, segons les coses que ens vulguem endur, els mitjans de transport que vulguem agafar, el destí triat, la ruta que seguirem i la nostra condició física.

El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya han realitzat una sèrie de recomanacions per ajudar-nos a triar correctament entre maletes, motxilles i bosses, i com cal carregar-les i portar-les. Com a centre col·legiat, Mans de Sant es torna a fer ressò d’aquests consells.

Pel que fa a maletes, per exemple, les adequades són les que tenen quatre rodes, que podem dur lliscant al nostre costat. Les de dues rodes comporten més pes i segons la mida podrien provocar-nos lesions, sobrecàrregues, tant a l’espatlla com al colze.

Els fisioterapeutes alerten també sobre el moment de col·locar maletes, bosses o qualsevol altra cosa que decidim carretejar, dins del maleter del cotxe o dels compartiments del tren o de l’avió: són accions que comporten carregar i elevar diferents pesos i volums a diferents altures i podrien acabar causant-nos mal d’esquena o d’espatlles.

Per evitar lesions, podem aixecar els embalums de terra mantenint-los tan a prop del cos com ens sigui possible, flexionant genolls i en una obertura de braços que no superi els trenta-cinc graus sobre el pla frontal. I no cal fer-se el valent, si ens cal comptar amb l’ajuda d’algú, la demanem. Les nostres espatlles, zona lumbar i coll ens ho agrairan.

Regular la motxilla

Si practiquem el turisme de motxilla, cal vetllar perquè la mida sigui l’adequada i perquè se’ns acobli correctament a l’esquena, regulant bé les corretges. Seria interessant també cordar-nos-la a la cintura per evitar que es bellugui i ens perjudiqui espatlles o esquena. La longitud adequada de les corretges evitarà que, en carregar-nos o descarregar-nos la motxilla, ens fem mal rotant excessivament coll o espatlles.

I com sempre diem, davant del dubte, s’aconsella consultar un fisioterapeuta de confiança.

Articles recents

Ves al contingut